Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Career Services Law Beroepsmogelijkheden
Header image Met recht aan het werk!

Het werkende leven als advocaat

Datum:27 februari 2024
Karin Attema
Karin Attema

Deze keer gaan we in gesprek met Karin Attema, Advocaat bij TRIP Advocaten Notarissen.   

Wat houdt je werk als advocaat bij TRIP in?
Als advocaat bij TRIP Advocaten Notarissen adviseer en procedeer ik over bouw- en vastgoed gerelateerde kwesties. Denk daarbij aan aansprakelijkheidsvraagstukken, zoals discussies over prijsstijgingen, meer- of minderwerk of geconstateerde gebreken. Ook houd ik mij bezig met contractvorming voor vastgoedtransacties, projectontwikkelingen en huurovereenkomsten.

Hoe ben je op die plek gekomen?
In het kader van de Togamaster heb ik stage gelopen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, het Functioneel Parket van het OM en TRIP. Tijdens de stage bij TRIP werd mijn interesse voor de advocatuur en in het bijzonder de bouw- en vastgoedpraktijk gewekt, een rechtsgebied dat volop uitdagingen kent. Nadat ik in 2021 ben beëdigd tot advocaat, ben ik mij verder in dit rechtsgebied gaan specialiseren. TRIP biedt daarvoor alle gelegenheid, begeleiding en expertise.

Welke master heb je gedaan aan de RUG?
De Togamaster, specialisatie privaatrecht.

Zou je daar nu weer voor kiezen?
Zeker! De combinatie tussen de theorie en praktijk vond ik ontzettend leuk en leerzaam. Met name de stages, waarmee je niet alleen veel over de advocatuur, rechtspraak en het OM, maar ook over je eigen interesses en talenten leert, hebben voor mij duidelijk gemaakt wat ik wilde worden; advocaat! Daarnaast is het erg fijn dat je binnen de Togamaster werkt met een kleine groep van ongeveer 20 studenten. Deze groep kom je regelmatig tegen, zodat je de stage-ervaringen met elkaar kunt delen en samen kunt studeren. Dit maakte de Masterperiode extra leuk.

Wat heb je in je werk gehad aan jouw master bij de RUG?
In mijn werk heb ik met name veel gehad aan de praktijkervaring die ik tijdens de master heb opgedaan. Wanneer je als advocaatstagiaire start, is vaak alles nieuw; het fulltime werken, de organisatie, het opstellen van (proces)stukken, zittingen bij de rechtbank, maar ook het voeren van overleg en onderhandelingen. Het is fijn als je door middel van de stages daar al wat meer ervaring mee hebt. Daarnaast heeft de Togamaster, althans mijn stage bij TRIP, mij mijn huidige baan als advocaat opgeleverd. Het is fijn dat je aan de slag kunt bij een organisatie die je al kent, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Waarom koos je voor deze master aan de RUG, en niet bij een andere universiteit?
Ik heb destijds voor deze master aan de RUG gekozen, omdat de RUG de enige universiteit in Nederland is die deze praktijkervaring in een master aanbiedt, waarbij je door middel van stages kennis kunt maken met alle drie de togaberoepen. De Bachelor Rechtsgeleerdheid heb ik ook aan de RUG gevolgd en dat is mij goed bevallen; Groningen is natuurlijk een ontzettend leuke, gezellige stad! Aangezien Groningen ook veel mooie bedrijven kent, waar je met een master in de rechten aan de slag kunt, was voor mij de keuze snel gemaakt.