Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Career Services Law Beroepsmogelijkheden
Header image Met recht aan het werk!

Van student IT-recht naar privacy jurist

Datum:30 mei 2024
Jessie Meij
Jessie Meij

Met haar Master IT-recht op zak stortte Jessie Meij zich vol enthousiasme in haar rol als privacy jurist bij Rijkswaterstaat. Hoe ervaart zij het om aan het werk te zijn en welke verrassingen had de overgang naar het werkende leven? In deze blog geeft ze daar antwoord op.

Wat houdt uw functie in?
Mijn functie houdt ontzettend veel in, van vragen over privacy met betrekking tot ons eigen personeel, tot aan privacyvragen over de werken die eigendom zijn van Rijkswaterstaat. Het kan echt van alles omvatten, te veel om op te noemen. Voornamelijk komen vragen over DPIA’s, grondslagen, verwerkersovereenkomsten, cameragebruik, smart mobility, wpg, etc. voor, en dan heb ik volgens mij nog niet eens ¼ van alle soorten vragen genoemd.

Wat maakt uw functie interessant?
Het wisselende werk, met hoeveel verschillende gebieden je kan werken. Elke dag is nieuw omdat Rijkswaterstaat een ontzettend grote organisatie is die ook zoveel doet, je verwondert je elke keer weer dat ‘wij’ hier ook bij betrokken zijn. Het is zo gaaf om al deze werken ook te zien, van de waalbrug in Nijmegen tot het Starkenborghkanaal in Groningen. Je werkt voor een grote organisatie waar je steeds weer wat kan leren en daar stoppen ze ook echt moeite in. Daarnaast kan je je snel verdiepen in de stof waarmee je tijdens je studie hebt gewerkt. Je ziet het nu in levende lijven zich uitspelen!

Hoe bent u op die plek gekomen?
Ik zocht een functie in de privacy wereld en was vaak op LinkedIn te vinden. Daar vond ik de functie als privacy jurist bij Rijkswaterstaat. Ik had mijn eerste échte grote mensen sollicitatie bij Rijkswaterstaat en geloof me, ik belde na het eerste gesprek mijn moeder en zei: “deze functie wil ik!”. Niet alleen de functie en het werk leek me ontzettend leuk, ook de mensen met wie ik het sollicitatiegesprek had lieten me voelen alsof dit de plek was waar ik me thuis zou voelen. Het gesprek heeft voor mij de doorslag gegeven om niet meer verder te kijken. Het was als een warm bad waarin je terechtkwam met een zeer interessante functie.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er uit?
Meestal begin ik rond 8:30 en lees ik alle e-mails door, het kan soms zijn dat je meteen in een meeting moet. Sommige dagen zijn vol meetings gepland en andere dagen zijn weer rustiger. Het kan zijn dat je spoedgevallen hebt die via een belletje of e-mail binnenkomen, deze zal ik dan als eerste oppakken. Anders zullen gewoon de taken opgepakt worden die al liggen of binnen zijn gekomen. Meestal is het onderzoek doen, vragen uitpluizen en contact opnemen met andere afdelingen (de lijn zoals het bij ons heet) om meer informatie te vergaren.

Wat vindt u het leukst aan uw functie?
Het leukste werk vind ik toch wel het uitzoeken van vragen, jurisprudentie opzoeken, dieper in de stof duiken om te zien of ergens nog gaatjes zitten en hoe het EDPB (Europese toezichthouder) iets uit heeft gelegd, maar wat ik leuk vind aan werken bij Rijkswaterstaat is 1) dat je echt onderdeel bent van iets groters. Iets groters dat ook écht iets betekent voor ons land, en 2) mijn collega’s. Al mijn collega’s zijn ontzettend lieve en leuke mensen waar je ontzettend veel van kan leren en ze nemen ook echt de tijd om je alles te leren. Je hebt het gevoel alsof ze écht betrokken zijn en het beste voor jou willen. Dat maakt denk ik het grote verschil met elke andere organisatie.

Op welke manier komt u tijdens u werk in aanraking met wat u tijdens uw studie rechten aan de RUG heeft geleerd?
Elke dag kom ik in aanraking met hetgeen wat ik heb geleerd aan de RUG. Niet alleen de stof heeft je opgeleid en zorgt ervoor dat ik mijn werk kan doen, maar ook het uitpluiswerk, onderzoek doen, snappen hoe je bepaalde dingen moet lezen, hoe jurisprudentie werkt en niet te vergeten hoe sociaal te zijn ;)

Alle informatie waar ik nu mee werk is voorbij gekomen in hetgeen waar ik nu mee werk. En niet alleen het IT-recht, het IT-recht staat namelijk niet ‘op zichzelf’. Het werkt samen met allerlei andere rechtsgebieden; bestuursrecht, privaatrecht, internationaal recht, staatsrecht, ik heb van alles voorbij zien komen. Het feit dat ik zoveel dus ook heb meegekregen van mijn jaren als student bij de RUG die allemaal verschillende vakken kreeg, helpt mij nog dagelijks in mijn werkzaamheden.

Wat is juist iets dat compleet nieuw voor u was toen u aan het werk ging na uw studie?
De tijden! Niet meer ’s middags college van 2 uur maar gewoon om 7 uur je bed uit! Nee ik maak maar een grapje, dat wende aardig snel, sneller dan verwacht in ieder geval. Ik denk dat ik van tevoren niet had verwacht hoe groot een organisatie zoals Rijkswaterstaat kan zijn en hoeveel energie het kost om dat alles te leren. De eerste week was ik uitgeput, omdat ik zoveel mensen, afdelingen, nieuwe woorden, afkortingen, inzichten leerde kennen. Alles kostte natuurlijk energie. Gelukkig werd me de tijd gegund om Rijkswaterstaat goed te leren kennen (ik ben nu bijna een jaar verder en kan nu pas zeggen dat het rustig aan begint te komen, geen zorgen dus aan alle studenten die misschien hierna bij Rijkswaterstaat komen te werken; het kost je even! ;)).

Wat is een tip die u zou willen meegeven aan studenten?
Doe wat goed voelt, kies geen dingen omdat andere (mede-studenten, docenten, familie, vrienden, etc) zeggen dat je iets moet doen. Je onderbuik geeft altijd de juiste richting. Kies daarnaast alsjeblieft ook voor je eigen mentale gezondheid, leg niet te veel druk op jezelf, ook als dit betekent dat je iets langer over je studie doet. Geloof mij, als iemand die tijdens haar studietijd heeft gestruggeld met zowel mentale- als fysieke gezondheidsproblemen, jij gaat het gewoon redden, zolang je het zelf maar wil en bereid bent om ervoor te werken. En weet, je bent het altijd waard, je bent altijd goed genoeg en je bent geen imposter .