Wiene Van Hattum: 'De afspraak was dat er gratie kon worden verleend als de behandeling zou aanslaan'
Moet minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming een man gratie verlenen die tot levenslang is veroordeeld? Dat is de vraag waar de rechter zich vandaag over gaat buigen in een kort geding dat is aangespannen door Cevdet Y. Hij schoot in 1983 in het Delftse café ’t Koetsiertje zes mensen dood en kreeg daarvoor levenslang. Wiene van Hattum van de Rijksuniversiteit Groningen, voorzitter van het Forum Levenslang dat zich inzet voor een perspectief op invrijheidstelling, denkt dat Y. inmiddels zozeer is veranderd dat gratie mogelijk moet zijn. 'Hij is inmiddels geresocialiseerd en gere-integreerd. Zelfs zo dat hij met instemming van de minister niet meer in de gevangenis verblijft; hij woont en werkt al langere tijd zelfstandig', zo zegt ze op BNR Nieuwsradio.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 09 mei 2023 14:57 |
Meer nieuws
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?
-
20 augustus 2024
Landen aansprakelijk stellen voor cyberaanvallen nog lastig
Evgeni Moyakine onderzoekt of landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor cyberaanvallen door hackersgroepen. Volgens hem stelt het internationaal recht te hoge eisen aan de bewijslast.