Edwin Woerdman: 'CO2-heffing voor industrie is paniekvoetbal'
Een nationale CO2-heffing bovenop het Europese emissiehandelssysteem maakt het realiseren van uitstootreducties voor de samenleving onnodig duur. Het kunstmatig verhogen van de CO2-prijs negeert bovendien de razendsnel dalende kosten van CO2-vrije energietechnologie. Dat stelt Edwin Woerdman, hoogleraar markten en regulering, in reactie op de plannen van het kabinet voor een nationale CO2-taks. Gevraagd naar wat hij denkt dat die taks voor de industrie betekent, oordeelt de Groningse hoogleraar dat het kabinet onder druk van Urgenda en GroenLinks nu paniekvoetbal speelt en ook het Europese emissiehandelssysteem (ETS) ondermijnt. Dit zegt hij op de website van de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 15 januari 2024 14:06 |
Meer nieuws
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?
-
20 augustus 2024
Landen aansprakelijk stellen voor cyberaanvallen nog lastig
Evgeni Moyakine onderzoekt of landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor cyberaanvallen door hackersgroepen. Volgens hem stelt het internationaal recht te hoge eisen aan de bewijslast.