Islam en het dagelijks leven. Religie en cultuur onder Marokkanen
Islam en het dagelijks leven.Religie en cultuur onder MarokkanenAmsterdam: Atlas, 29 april 2006.
Marjo Buitelaar
Hoe gaan Marokkaanse moslims met de koran om? Hoe beleven ze de vastenmaand ramadan? Hoe denken ze over de plaats van de islam in hun sociale, politieke en maatschappelijke leven?Marjo Buitelaar, universitair hoofddocent antropologie van moslimsamenlevingen van de Rijksuniversiteit Groningen, woonde langdurig in bij families in Marokko en onderhoudt contacten met Marokkanen in Nederland om inzicht te krijgen in de wijze waarop Marokkanen religie en cultuur in de praktijk van alledag met elkaar verweven.
Aan de hand van veel voorbeelden gaat Buitelaar op levendige wijze in op enkele basisprincipes van de islam en de manier waarop deze principes hun weerslag hebben op aspecten van hun persoonlijk leven, zoals lichaamsverzorging, ziekte en gezondheid, liefde en seksualiteit.
Gegevens auteur:
Dr. Marjo Buitelaar antropoloog en verbonden aan de faculteit Godgeleerdheid & Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.
Zij deed in Marokko onderzoek naar de beleving van de vastenmaand ramadan en de betekenis van de ‘hammam’, het publieke badhuis, en doet in Nederland biografisch odnerzoek onder vrouwen van Marokkaanse afkomst.Haar voornaamste Nederlandstalige publicaties zijn: Ramadan. Sultan van alle maanden (Amsterdam: Bulaaq, 2002 derde druk, tot nu toe 150 000 exemplaren verkocht ); en samen met Geert Jan van Gelder Het badhuis. Tussen hemel en hel (Amsterdam, 1996).
Laatst gewijzigd: | 14 juni 2023 15:44 |