Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Nieuw screening instrument voor cognitieve klachten patiënten met kanker

20 januari 2025
Muirne paap
Muirne Paap

Samen met onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, de RUG, Utwente, UMC Utrecht, Amsterdam UMC, de UvA, en Eyra Leap B.V. heeft Muirne Paap financiering toegekend gekregen van het KWF om een adaptief screening instrument te ontwikkelen voor cognitieve klachten bij patiënten met kanker.

Veel patiënten met kanker hebben last van cognitieve klachten, bijvoorbeeld als gevolg van de behandeling die ze ontvangen. Om deze klachten goed te begrijpen en passende zorg te bieden, is een tijdsintensief neuropsychologisch onderzoek nodig.

Paap: ‘Dit tijdsintensieve onderzoek maakt het lastig om alle patiënten de zorg te geven die ze nodig hebben. Een grote uitdaging, omdat steeds meer mensen langer leven met of na kanker. De zorg moet daarom efficiënter worden ingericht. In dit project ontwikkelen we een adaptief screening instrument waarmee we cognitieve klachten in kaart kunnen brengen. Ons doel is om een laagdrempelig instrument te ontwikkelen welke bestaat uit taken die door patiënten zelf thuis kunnen worden gemaakt’.

Op basis van een te ontwikkelen algoritme zal een aanbeveling worden gegeven aan de arts van de patiënt: is het wel of niet nodig om een volledig neuropsychologisch onderzoek af te nemen bij deze patiënt. Het instrument zal gebaseerd zijn op principes van computer adaptief testen (CAT). Dat heeft het voordeel dat er met zo weinig mogelijk taken (en tijdsinvestering) een zo betrouwbaar mogelijke score kan worden behaald. 

Paap: ‘Door nauw samen te werken met patiëntenvertegenwoordigers via de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) willen we ervoor zorgen dat het informatiemateriaal, de handleiding en de test zelf goed aansluit bij ervaringen en wensen van patiënten. De stem van patiënten wordt structureel meegenomen in alle fasen van het onderzoek en de implementatie. Ik ben ervan overtuigd dat we met elkaar een instrument kunnen ontwikkelen en beschikbaar kunnen maken dat een wezenlijk verschil gaat maken voor patiënten met kanker die cognitieve klachten ervaren.’

Het projectteam wordt geleid door Sanne Schagen (AvL) en bestaat uit neuropsychologen (Sanne Schagen, Martine van Zandvoort en Martin Klein), experts op het gebied van methodologie en in het bijzonder geavanceerde psychometrische modellen (Muirne Paap, Niek Frans, Bernard Veldkamp, en Joost Agelink van Rentergem), experts op het gebied van Health Technology Assessment (HTA) en Human-System Interaction (Valesca Retèl en Somaya Ben Allouch), en software ontwikkelaars (onder leiding van Adriënne Mendrik).

Meer informatie

-          Muirne Paap

Laatst gewijzigd:20 januari 2025 09:45
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 december 2024

    Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol

    Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.

  • 26 november 2024

    De angst om te eten

    Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...