Dr. Paulien de Winter krijgt subsidie Gratama Stichting toegekend
Paulien de Winter heeft een subsidie van de Gratama Stichting toegekend gekregen voor onderzoek naar het versterken van de menselijke maat bij de handhaving van de Fraudewet in de uitvoeringspraktijk. De Winter, universitair docent empirisch juridisch onderzoek aan onze faculteit, zal naast een toegankelijk onderzoeksrapport in de vorm van een boek tevens een podcast opleveren en een nationaal symposium organiseren.
Moeilijkheden en mogelijkheden van de Fraudewet
Handhaving van de sociale zekerheid is in Nederland steeds repressiever geworden. Er zijn talrijke verplichtingen voor uitkeringsgerechtigden, toezicht is streng en de sancties zijn ingrijpend. Sinds de invoering van de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving (beter bekend als de Fraudewet) staat deze wijze van handhaving ter discussie. Sinds de Toeslagenaffaire staat de menselijke maat bij handhaving meer centraal.
Beleidsmakers zijn hiermee druk aan de slag, zoals het wetsvoorstel Handhaving sociale zekerheid (februari 2023) laat zien. De Winter: ‘De stem van de uitvoerders, in dit geval de sociaal rechercheurs, horen we echter nauwelijks. Dat terwijl een uitvoeringspraktijk waarbij de menselijke maat bij handhaving van de Fraudewet centraal staat alleen mogelijk is als uitvoerders betrokken worden’.
In haar onderzoek kijkt De Winter met name naar de opvattingen van sociaal rechercheurs over de moeilijkheden en mogelijkheden van de Fraudewet. Ze stelt daarbij de vraag: hoe kan de menselijke maat volgens sociaal rechercheurs bij handhaving van de Fraudewet in de uitvoeringspraktijk versterkt worden?
Onderzoeksfasen en eindproducten
De Winter gaat haar onderzoeksvraag beantwoorden aan de hand van drie onderzoeksfasen: een groepsgesprek met sociaal rechercheurs, een vragenlijst uitgezet onder alle sociaal rechercheurs en verdiepende interviews met een aantal van hen.
Na het doorlopen van de drie onderzoeksfasen zal De Winter een toegankelijk onderzoeksrapport in de vorm van een boek schrijven. Ook zal er een podcast worden gemaakt, waarin sociaal rechercheurs en experts met elkaar in gesprek gaan. Het onderzoek wordt afgesloten met een nationaal symposium waarbij de onderzoeksresultaten gedeeld en besproken worden met uitvoerders, beleidsmakers en experts. Het gehele onderzoek wordt ondersteund door de Faculteit Rechtsgeleerdheid en de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde.
Gratama Subsidie
De Gratama Stichting biedt in samenwerking met de Stichting Groninger Universiteitsfonds de mogelijkheid om wetenschappelijke projecten van kleine omvang, opgezet en uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, financieel te ondersteunen. Jaarlijks worden alle faculteiten van de RUG in de gelegenheid gesteld om een subsidie bij de stichting aan te vragen. Het toe te kennen subsidiebedrag ligt tussen € 5.000 en € 25.000.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 02 januari 2024 12:32 |
Meer nieuws
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?
-
20 augustus 2024
Landen aansprakelijk stellen voor cyberaanvallen nog lastig
Evgeni Moyakine onderzoekt of landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor cyberaanvallen door hackersgroepen. Volgens hem stelt het internationaal recht te hoge eisen aan de bewijslast.