Drie jonge onderzoekers van RUG naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs
Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Met Rubicon geeft NWO startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen als opstap voor een wetenschappelijke carrière.
De gehonoreerde Groningse voorstellen:
Ongeordende paden naar symmetrie
Dr. P. (Pedro) Buzón Rodriguez, Rijksuniversiteit Groningen -> Zwitserland -> Universität Zürich -> 24 maanden
Virussen vormen zonder enige moeite symmetrische structuren—symmetrie wordt spontaan bereikt—zoals bergafwaarts fietsen. De bouwstenen van virussen gaan echter uit van een mengsel van ongeordende volgen om hun symmetrische structuren te vormen.
Het wegspoelen van giftige aggregaten uit de hersenen
H. (Hugo) Helbert, PhD, Rijksuniversiteit Groningen -> Verenigde Staten -> Yale University -> 12 maanden
Het verlies van neurologische functies bij de ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door aggregaten in de hersenen. Een modificatie van een eiwit, genaamd tau, induceert aggregatie. Daarom willen onderzoekers deze modificatie ongedaan maken om gezonde tau te herstellen en de vorming van giftige aggregaten te voorkomen.
Een verhaal over Newton en Schrödinger: Het ontwerpen van klassieke modellen met kwantummechanica als leidraad
Dr. S. (Selim) Sami, Rijksuniversiteit Groningen -> Verenigde Staten -> Pitzer Theory Center, University of California, Berkeley -> 24 maanden
Moleculaire simulaties kunnen ons begrip van belangrijke biologische en technologische materialen verbeteren. De betrouwbaarheid van deze simulaties wordt echter bepaald door de nauwkeurigheid van de onderliggende moleculaire modellen. De onderzoeker zal een algoritme ontwikkelen dat gedetailleerde modellen zal ontwerpen voor nieuwe moleculen met kwantummechanica als leidraad.
Laatst gewijzigd: | 05 maart 2024 11:50 |
Meer nieuws
-
27 november 2024
Onderzoek toont tekortkomingen in bescherming onderwaternatuur Waddenzee
Slechts tien procent van de onderwaternatuur in de Waddenzee wordt effectief beschermd. Beschermingsmaatregelen, zoals het aanwijzen van beschermde gebieden, blijken bovendien nog vaak op de verkeerde plekken gericht te zijn. Dat blijkt uit nieuwe...
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?