Vraagt LGBTQIA+ jeugd in jeugdzorg om een andere aanpak?
Het is nogal wat, wanneer je als jongere uit huis geplaatst wordt. Maar uit onderzoek blijkt dat LGBTQIA+ jongeren het nog moeilijker hebben wanneer ze in het jeugdzorgsysteem terecht komen. Het nieuwe boek Working with LGBTQIA+ youth in the child welfare system van onderzoekers van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen werpt licht op de problemen die deze groep ondervindt en wat professionals kunnen doen om de zorg, hulpverlening en veiligheid van deze groep te verbeteren.
Discriminatie, pesterijen en pesterijen
Het gros van de problemen waar LGBTQIA+-jongeren in het jeugdzorgsysteem mee te maken krijgen, komen voort uit het feit dat het systeem de seksuele geaardheid en genderidentiteit of -expressie van de jongere niet erkent. 'In veel studies, waaronder de studie uit ons boek, worden situaties beschreven waarin deze groep geconfonteerd wordt met discriminatie, intimidatie en pesten, soms door hun leeftijdsgenoten en zelfs door zorgprofessionals,' legt auteur Mónica López López uit. ‘En we weten dat dit soort geweld een diepgaand effect kan hebben op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van LGBTQIA+-jongeren.' besluit ze.
Naast discriminatie en intimidatie krijgen LGBTQIA+ jongeren ook te maken met een gebrek aan stabiliteit en een grote mate van tijdelijkheid in hun plaatsingen. Vergeleken met hun heteroseksuele en cisgender leeftijdsgenoten worden LGBTQIA+ jongeren vaker in jeugdzorg geplaatst, verblijven ze er langer en lopen ze een groter risico om het systeem te verlaten zonder adequate voorbereiding op een zelfstandig bestaan.
Hulpmiddelen voor professionals
Om professionals bewust te maken van deze problematiek en hen te helpen hierin te navigeren, schreven Mónica López López, Rodrigo González Álvarez, Mijntje ten Brummelaar, Kevin R.O. van Mierlo en Leo Wieldraaijer-Vincent Working with LGBTQIA+ youth in the child welfare system. Op basis van ervaringen van LGBTQIA+ jongeren, professionals en pleeggezinnen en wetenschappelijke inzichten biedt het boek waardevolle handvaten waarmee de praktijk op persoonlijk, organisatorisch en beleidsmatig niveau verbeterd kan worden. 'Iedereen die betrokken is bij jeugdscherming heeft de morele plicht om zorg te bieden die de rechten van LGBTQIA+ jongeren respecteert en versterkt,' concludeert López López.
Working with LGBTQIA+ youth in the child welfare system: Perspectives from youth and professionals is geschreven door Mónica López López, Rodrigo González Álvarez, Mijntje ten Brummelaar, Kevin R.O. van Mierlo en Leo Wieldraaijer-Vincent. Het boek is uitgegeven door de University of Groningen Press en is, via open access, gratis beschikbaar als PDF en EPUB.
Laatst gewijzigd: | 16 november 2021 14:15 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Nieuw screening instrument voor cognitieve klachten patiënten met kanker
Nieuw screening instrument voor cognitieve klachten patiënten met kanker
-
17 december 2024
Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol
Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.