Vijf onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 81 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij vijf jaar lang een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Vijf hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De drie vrouwelijke en twee mannelijke onderzoekers kunnen hiermee een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. (Naast de Vidi-financieringen kent NWO dit jaar aan veertien onderzoekers aan de RUG Veni-beurzen toe, zo werd donderdag 5 november bekend.)
De vijf Vidi-laureaten van 2020 zijn: Kerstin Bunte, David van der Linden, Sebastiaan Mathôt, Else Starkenburg en Lingyu Wang. Zij gaan onderzoek doen naar transparante kunstmatige intelligentie, vredesstrategieën, onze zintuigen, de jonge Melkweg en de evolutie van sterrenstelsels. Met hun Vidi-beurs kunnen de onderzoekers tot 5 jaar onderzoek doen. Deze Vidi-beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend in het kader van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls).
Dr. Kerstin Bunte, Faculty of Science and Engineering: Transparante Kunstmatige Intelligentie
Experts willen weten hoe meetgegevens informatie geven over natuurlijke processen die ze onderzoeken. Informatici kunnen de voorspellende kracht van kunstmatige intelligentie koppelen aan de verklarende kracht van modellen om meer transparantie en inzicht te creëren. De nieuwe methoden leiden tot persoonlijk afgestemde medicatie en vernieuwing in de smart industry.
Dr. David van der Linden, Faculteit der Letteren; Vredebouwers in vroegmodern Frankrijk
Hoe kunnen voormalige vijanden duurzame vrede bereiken na een burgeroorlog? Dit project onderzoekt de vredesinstrumenten die werden ontwikkeld na afloop van de Franse godsdienstoorlogen (1562–1598) en analyseert hoe effectief deze oplossingen waren. Historisch onderzoek werpt zo nieuw licht op de langetermijneffecten van vredesstrategieën.
Dr. Sebastiaan Mathôt, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen; De zintuigen afstemmen: hoe cognitie bij de poort de sensatie vormt
De grootte van de oogpupillen bepaalt hoe licht op het netvlies valt. En de spanning van het trommelvlies bepaalt hoe geluid de oren binnenkomt. Dit beïnvloedt onze waarneming. Maar hoeveel invloed hebben we over onze zintuigen? De onderzoeker bekijkt in hoeverre de hersenen deze sensorische processen actief besturen.
Dr. Else Starkenburg, Faculty of Science and Engineering; Vertellingen uit de babyjaren van onze Melkweg
Ook al is het nu een imposant sterrenstelsel, ook de Melkweg is klein begonnen. De oudste sterren zijn onze getuigen uit zijn vroege jeugd. Dit onderzoek spoort deze sterren efficient op en combineert alle informatie die ze ons geven tot een uniek verhaal.
Dr. Lingyu Wang, SRON/Faculty of Science and Engineering; Botsingen van kosmische titanen
De evolutie van sterrenstelsels is een onopgeloste puzzel. Spectaculair botsingen tussen sterrenstelsels kunnen de botsende sterrenstelsels fundamenteel veranderen. Door kunstmatige intelligentie toe te passen op krachtige nieuwe surveys van het heelal gaan onderzoekers voor het eerst nauwkeurig de impact van botsingen meten op de groei van sterrenstelsels en zwarte gaten.
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Binnen dit programma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. De onderzoekers worden geselecteerd op basis van kwaliteit, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
In totaal dienden in deze Vidi-ronde 2019 503 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn 81 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 16%. In het online overzicht met toekenningen, ronde 2019, staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten (beschikbaar in het Nederlands en Engels).
Laatst gewijzigd: | 05 november 2020 13:22 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
17 december 2024
Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol
Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.