Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Eerste twee Aletta Jacobs leerstoelen ingevuld

09 november 2020

Het College van Bestuur van de RUG heeft prof. dr. Marijtje van Duijn en prof. dr. Hilda Amsing benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Dit zijn de eerste twee benoemingen in het kader van het Aletta Jacobs stimuleringsfonds. Dit fonds heeft tot doel om gendergelijkheid op hoogleraar niveau aan de RUG te vergroten.

Hilda

Onderwijsvraagstukken

Hilda Amsing is momenteel universitair hoofddocent en onderwijsdirecteur bij Pedagogische en Onderwijswetenschappen. Daarnaast is zij directeur bij de Stichting Pedagogisch Onderwijs (SPO). Binnen haar leerstoel ‘Geschiedenis van het Nederlandse onderwijs’ zal zij zich richten op de historische context van onderwijs in ons land. Amsing: “Na mijn studie onderwijswetenschappen kwam ik min of meer toevallig in het vakgebied van de historische pedagogiek terecht. Onderwijsgeschiedenis is hier onderdeel van. Al snel kreeg ik in de gaten hoe waardevol kennis van de Nederlandse onderwijsgeschiedenis is voor een goed begrip van het hedendaagse onderwijs.”

Volgens Hilda Amsing levert kennis van de Nederlandse onderwijsgeschiedenis een belangrijk referentiekader om hedendaagse onderwijskundige vraagstukken beter te begrijpen. “Wanneer je iets historisch beschouwt, krijg je beter inzicht in hoe beleid, praktijk en discussies daarover geworteld zijn in de maatschappelijke context. Bovendien zijn actuele kwesties altijd geworteld in de geschiedenis. Zonder kennis van die geschiedenis is een goed begrip vaak niet mogelijk.”

In de komende jaren wil Amsing verder bijdragen aan het vergroten van kennis van de onderwijsgeschiedenis. Ze is vooral geïnteresseerd in beleidsmatige besluitvorming, zowel op schoolniveau als op landelijk niveau. Ze is van plan de vergaarde kennis onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Zo wil ze graag onderwijsmateriaal voor lerarenopleidingen ontwikkelen.

Marijtje

Sociale netwerkanalyses

Marijtje van Duijn is werkzaam als universitair hoofddocent bij de vakgroep Sociologie. Daarnaast is ze voorzitter van de ethische commissie van Sociologie. Binnen haar leerstoel ‘Statistiek in het bijzonder modellen voor sociale netwerkanalyse’ zal zij zich vooral richten op het ontwikkelen en toepassen van statistische modellen om sociale netwerken te analyseren.

Van Duijn: “Binnen de vakgroep sociologie wordt veel onderzoek naar sociale netwerken gedaan. De structuur van deze netwerken vereist een speciale aanpak. Een normale regressie analyse is niet mogelijk. Als groep zijn we de afgelopen twintig jaar heel hard bezig geweest met het ontwikkelen van methoden die recht doen aan de complexiteit van deze netwerken”. Marijtje van Duijn ziet de instelling van de leerstoel als een mooie bevestiging van het werk van haar groep. Samen met haar collega’s hoopt ze dit werk in de komende jaren te kunnen voortzetten en uitbreiden. Daarnaast blijft Van Duijn zich bezighouden met onderwijs, statistische consultatie en ethische toetsing van onderzoek.

Laatst gewijzigd:18 juli 2024 14:58
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 december 2024

    Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol

    Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.

  • 26 november 2024

    De angst om te eten

    Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...