Sociale behoeften verschillen nauwelijks per leeftijdsgroep
De vervulling van sociale behoeften, zoals het ontvangen van bevestiging, status of affectie, verschilt maar weinig gedurende iemands leven. Sterker nog, de verschillen binnen een leeftijdsgroep zijn groter dan de verschillen tussen leeftijden. Dat blijkt uit een studie van Groningse onderzoekers in het Journal of Happiness Studies.
Mentaal welzijn
Sociale behoeften en de mate waarin we deze kunnen bevredigen, hebben een grote impact op ons (mentale) welzijn. Wie een grote behoefte heeft aan affectie, maar geen affectie ontvangt van mensen om zich heen, kan daar behoorlijk last van krijgen. Het is daarom belangrijk te weten of die behoeften en de mate ze kunnen worden bevredigd gedurende het leven veranderen.
HoeGekIsNederland
Het onderzoek werd uitgevoerd door Vera Buijs, Bertus Jeronimus, Gerine Lodder, Nardi Steverink en Peter de Jonge van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG. Zij keken naar ingevulde vragenlijsten van meer dan 11.000 respondenten van het onderzoeksproject HoeGekIsNederland tussen de 18 en 87 jaar. Onderzocht werd hoe goed de deelnemers hun behoeften aan bevestiging, status en affectie konden bevredigen.
Weinig variatie tussen leeftijdsgroepen
De verwachting was dat deze mate van vervulling aanzienlijk zou verschillen per leeftijdsgroep. Het tegendeel bleek waar: de mate waarin respondenten een behoefte vervulden was bijna hetzelfde bij alle leeftijdsgroepen. Oftewel: jongeren ontvangen gemiddeld evenveel bevestiging, status en affectie als ouderen. Daarnaast droeg de vervulling van de behoeften even veel bij aan geluk voor alle leeftijdsgroepen. Dit wijst erop dat deze behoeften voor alle leeftijden even belangrijk zijn.
Veel variatie tussen individuen
Wat ook opviel was dat er binnen de leeftijdsgroepen veel variatie te zien was in hoeverre een bepaalde behoefte vervuld was, maar dat deze verdeling vrijwel hetzelfde was bij alle verschillende groepen. Dit lijkt erop te wijzen dat het vervullen van sociale behoeften sterk verschilt per individu, maar dat leeftijd hier geen verklaring voor is.
Meer informatie
- Artikel ‘Social Needs and Happiness: A Life Course Perspective’
- HoeGekIsNederland?
- Vera Buijs
- Bertus Jeronimus
- Nardi Steverink
- Peter de Jonge
Laatst gewijzigd: | 11 juli 2024 14:30 |
Meer nieuws
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
05 november 2024
Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?
Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...
-
10 september 2024
Steeds weer de verkeerde
Julie Karsten onderzoekt hoe ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag de online partnerkeuze van jongeren beïnvloeden. Ze richt zich vooral op de vraag of mensen die eerder ‘dader’ of ‘slachtoffer’ zijn geweest elkaar opzoeken. Door deze...