Sporten en financieel zelfmanagement als middel om maatschappelijke participatie van jongeren met een psychotische stoornis te verbeteren
Het NWO geeft door het toekennen van twee subsidies een flinke impuls aan het onderzoek naar maatschappelijke participatie van jongeren met een psychotische stoornis door de vakgroep Klinische en ontwikkelingsneuropsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het eerste project dat op de steun van NWO kan rekenen, draait om het stimuleren van participatie door sport en de inzet van sportcoaches. Het andere onderzoek richt zich op het verbeteren van het financieel zelfmanagement van deze kwetsbare groep. De dubbele toekenning komt uit het NWO-programma'Maatschappelijke (re-)integratie van adolescenten en volwassenen met autisme en psychose’. In totaal gaat het om een subsidiebedrag van ruim 800.000 euro.
Stimuleren van participatie door sport
Het eerste project is een samenwerking tussen onder andere de Rijksuniversiteit Groningen, GGZ Drenthe, NHL Stenden en Hogeschool Windesheim en draait om het stimuleren van maatschappelijke participatie door sport. Veel mensen met een psychose hebben een slechte lichamelijke gezondheid en een sedentaire levensstijl. Sporten heeft een stimulerende werking op fysieke, maar ook op de cognitieve en mentale gezondheid. In dit onderzoek wordt het effect van sporten samen met sportcoaches (dus buiten GGZ-instellingen) voor jongeren met een psychose onderzocht.
Hoofdaanvragers: Marieke Pijnenborg (hoogleraar klinische en ontwikkelingsneuropsychologie RUG) en Laura Steenhuis (GGZ Drenthe)
Mede-aanvragers: Jooske van Busschbach (Hogeschool Windesheim), Nynke Boonstra (NHL Stenden), Claudia Emck (VU), Clement Waarheid (GGZ Drenthe), Johan Stegeman (GGZnet) en Jakob de Boer (Lentis).
Maatschappelijke participatie door beter financieel zelfmanagement
Voor jongeren met een psychotische stoornis is maatschappelijke participatie van groot belang. Vaak zien zij zich genoodzaakt te stoppen met werk, school en andere activiteiten en staan contacten met familie en vrienden onder druk. Dit project gaat over financieel zelfmanagement bij jongeren met een psychotische stoornis. Het onderzoek start met een studie naar hun financiële behoeften en in hoeverre deze een barrière kunnen vormen voor participatie. Na het in kaart brengen van cognitieve, klinische en contextuele factoren die financiële beslissingen beïnvloeden, zullen de onderzoekers vervolgens ook interventies evalueren die als doel hebben het omgaan met financiën te verbeteren.
Hoofdaanvragers: Richard Bruggeman (hoogleraar Neuropsychiatrie van Psychotische Stoornissen RUG), en Janneke Koerts (afdeling Klinische en Ontwikkelingsneuropsychologie RUG)
Medeaanvragers: Lydia Krabbendam (VU), Roeland van Geuns (Hogeschool Amsterdam), Stynke Castelein (RUG), Oliver Tucha (RUG), Lieuwe de Haan (Amsterdam UMC), Hans Geleinse (Ypsilon) Suzan Vos (RGOc), Suzanne Kroon (Gemeente Groningen), Gerben Westerhof (U-Twente)
Meer informatie:
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2024 07:56 |
Meer nieuws
-
27 januari 2025
Gaswinningsproblematiek leidt tot onzekerheid en stress bij ondernemers in Groningen
De ondernemers in het gaswinningsgebied waren lange tijd een ‘vergeten groep’ en hebben te maken met allerlei negatieve gevolgen. Het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen bracht in kaart hoe de aanpak voor het midden- en kleinbedrijf er op...
-
23 januari 2025
Twee RUG-onderzoekers treden toe tot De Jonge Akademie
Prof. mr. dr. Björn Hoops en dr. Esther Metting treden toe tot De Jonge Akademie (DJA) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Elk jaar kiest de DJA tien talentvolle wetenschappers die zich wetenschappelijk bewezen hebben en...
-
22 januari 2025
RUG nomineert drie onderzoeken voor Klokhuis Wetenschapsprijs
De Scholierenacademie van de RUG heeft dit jaar drie onderzoeken ingezonden voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Deze prijs bekroont interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar.