Faculteit Rechtsgeleerdheid verhuist naar gebouw Openbare Bibliotheek: architect geselecteerd
De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verhuist in 2023 naar het gebouw van de Openbare Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat 18. Voor de benodigde renovatie en herindeling van het gebouw heeft de RUG de gerenommeerde architectencombinatie Cruz y Ortiz en Inbo geselecteerd. De eerste is in Nederland onder meer bekend van de renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam; samen hebben ze ruime ervaring in onderwijsprojecten.
"De nieuwe huisvesting biedt ons de ideale gelegenheid om gebouw, organisatie, onderwijs en onderzoek op elkaar af te stemmen", aldus Mirjam Buigel, directeur bedrijfsvoering van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. "Waar we op dit moment versnipperd zijn over meerdere locaties, krijgen we straks één hoofdgebouw. Hierdoor ontstaat een nieuwe manier van (samen)werken en een nieuwe dynamiek tussen medewerkers en studenten op de werk- en studievloer."
Zuiver, helder en eenvoudig
De Oude Boteringestraat 18 is in 1992 ontworpen door de gerenommeerde Italiaanse architect Giorgio Grassi. “We zijn heel blij dat we deze transformatie mogen begeleiden,” vertelt Muriel Huisman, architect van Cruz y Ortiz / Inbo, “en daarmee een passend onderkomen kunnen ontwerpen voor de medewerkers en studenten. Met een nieuw interieur en slim gebruik van de bestaande architectuur willen we een nieuw thuis voor de faculteit creëren. Hierbij sluiten we zoveel mogelijk aan op de ontwerpprincipes van Grassi: zuiver, helder en eenvoudig.”
Onder één dak
De RUG is sinds 2014 eigenaar van het gebouw aan de Oude Boteringestraat 18. De Openbare Bibliotheek zal eind 2019 verhuizen naar Forum Groningen. "Nu de architect voor de renovatie is geselecteerd en de verhuizing van de bibliotheek binnenkort een feit is, kan er meer vaart worden gezet achter ons herhuisvestingstraject", aldus Buigel. ‘Met Cruz y Ortiz / Inbo hebben we een architectencombinatie gevonden die past bij de visie en stijl van Grassi. We zijn ervan overtuigd dat zij zich gaan inzetten om een comfortabele, aangename en functionele onderwijs- en onderzoeksomgeving te creëren voor onze medewerkers en studenten."
Op dit moment huist de faculteit samen met de Faculteit Letteren in het Harmoniegebouw aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Beide faculteiten hebben ruimtegebrek door groei in aantallen studenten en medewerkers. De Faculteit Rechtsgeleerdheid werkt daardoor nu ook vanuit omliggende gebouwen.
Verbouwtraject: extra verdieping en verduurzaming
Naast de architecten is het ontwerpteam inmiddels aangevuld met de volgende adviseurs:
Architect |
Cruz y Ortiz / Inbo |
Amsterdam en Heerenveen |
Adviseur Constructie |
Abt Wassenaar |
Haren |
Adviseur Installaties |
Syperda Hardy |
IJlst |
Adviseur Bouwfysica en brandveiligheid |
Peutz |
Groningen |
Het ontwerpteam start medio oktober 2019. In samenspraak met vertegenwoordigers van de faculteit zal worden gewerkt aan het ontwerp voor het te renoveren gebouw. Hierbij wordt het gebouw flink verduurzaamd door onder meer verbeterde isolatie en installatietechniek. Om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende omvang van de faculteit wordt in de planuitwerking tevens een extra verdieping bovenop het gebouw meegenomen.
Laatst gewijzigd: | 01 maart 2021 10:02 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?