Down Under met Top Dutch (update)
Na twee jaar hard werken stond het Groningse Top Dutch Solar Racing team zondag 13 oktober aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het team bestaat uit studenten van de Hanzehogeschool, de RUG en het Noorderpoort. Afgelopen weken heeft het studententeam zich voorbereid op de wedstrijd van 3.000 kilometer dwars door Australië in een auto op zonne-energie.
Die uitdaging gaat het team, met daarin onder andere Natuurkundestudent Friso Resink, aan met hun zelfgebouwde zonneauto, de ‘Green Lightning’. De race leidt van Darwin aan de noordkust, naar Adelaide aan de zuidkust en daarvoor heeft het team zeven dagen de tijd. Van 13 tot en met 18 oktober zal de Green Lightning elke dag tussen 8.00 en 17.00 uur zo ver mogelijk proberen te komen.
Elk lid van het team heeft een bijzondere rol dat het geheel van Top Dutch Solar Racing tot een succes maakt. Zo ook Friso Resink, student Applied Physics aan de Faculty of Science and Engineering. Hij is samen met nog een ander teamlid verantwoordelijk voor de elektronische strategie. In het kort betekent dit dat hij samen met één van de partners een model heeft ontwikkeld waarin allerlei verschillende data wordt verwerkt. Het model berekent op basis van die data de snelheid waarmee de zonneauto moet rijden om de race te kunnen voltooien.
Update: Debuterend Top Dutch finisht als vierde in Solar Challenge!
Top Dutch Solar Racing is donderdag 17 oktober 2019 als vierde gefinisht in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het team dat uit 26 studenten van de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Friesland College bestaat, reed ruim 3.000 km van Darwin naar Adelaide in krap vijf dagen. Eerste werd het Belgische team van de KU Leuven. Top Dutch Solar Racing deed voor het eerst mee aan de Bridgestone World Solar Challenge. In twee jaar tijd ontwikkelde en bouwde het team de Green Lightning. Een vierde plaats is dan ook een prachtig resultaat.
Teammanager Jeroen Brattinga: 'Van de 26 teams die aan de start stonden, zijn wij als vierde over de eindstreep gekomen. Dat is een mooi resultaat voor het hele team.'
Pole position
Het team begon goed aan de Challenge. Doordat Top Dutch Solar Racing de kwalificatieronde op het circuit won, mocht het team starten op pole position. De zonneauto, genaamd Green Lightning, was de eerste zonneauto die Darwin uit reed en begon aan de Challenge.
Tegenslag
'We hebben er bijna vijf dagen over gedaan, om van Darwin naar Adelaide te rijden. Dit viel nog niet mee: op de tweede dag hadden we een tegenslag. We moesten een stop maken omdat de accu te heet werd, waardoor we niet meer konden opladen. Dit heeft ons een aantal posities gekost. Op de vierde dag kregen we te maken met hele harde wind, dat was zwaar voor de drivers van de zonneauto.' Dat het een hevige Challenge was, blijkt ook uit de algemene resultaten. Solar Team Twente viel dinsdag al uit en het Vattenfall Solar Team van de TU Delft, dat op kop lag, vloog vandaag onverwacht in brand en moest uit de Challenge stappen. Jeroen Brattinga: 'Dat is natuurlijk vreselijk en ook al is het een race, dit wens je geen enkel team toe. Gelukkig zijn hun drivers en de andere teamleden ongedeerd.'
Adelaide
Op het moment dat Top Dutch Solar Racing over de finish ging, was er veel publiek. Van Aussies tot Nederlanders die er toevallig op vakantie zijn tot rasechte fans van de zonneauto's. 'Dat doet wel wat met je, hier hebben we ruim twee jaar naartoe gewerkt. Ik ben ontzettend trots op het team', aldus Jeroen Brattinga.
Eindklassement
Eerste werd het Belgische team van de KU Leuven, tweede de Japanse Tokai University en derde het team van de University uit Michigan. De overige 17 zonneauto's finishten veel later op donderdag.
Laatst gewijzigd: | 13 september 2022 09:36 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.