UMCG en RUG willen deeltjesversneller functioneel onderbrengen bij UMCG
De Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG hebben het voornemen om de onderzoeksgroep Medische fysica van KVI-CART aan te sluiten bij de afdeling Radiotherapie van het UMCG. Tevens is het de bedoeling om de AGOR-deeltjesversneller functioneel, dus met de groep technici die de faciliteit onderhoudt en bedrijft, onder te brengen binnen Sector F van het UMCG.
UMCG en RUG hebben in de afgelopen jaren in samenhang met het UMCG Protonentherapiecentrum een veelomvattend onderzoeksprogramma opgezet dat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van radiotherapie met protonen en andere ionen. Het onderzoek in stralingsbiologie en stralingsfysica binnen dit programma maakt uitgebreid gebruik van de AGOR-deeltjesversneller (Accélérateur Groningen-ORsay) in het KVI-Center for Advanced Radiation Technologie (KVI-CART) op de Zernike Campus.
Recent hebben UMCG en RUG substantiële financiering van KWF ontvangen om het onderzoek in stralingsbiologie bij deze deeltjesversneller verder uit te bouwen. De universiteit en het academisch ziekenhuis hebben mede daarom geconcludeerd dat het voor het versterken van het onderzoek wenselijk is om te komen tot een sterkere integratie van activiteiten. Voorafgaand aan de definitieve besluitvorming over de plannen wordt de komende maanden advies gevraagd aan de medezeggenschapsorganen van de beide instellingen (Universiteitsraad en Ondernemingsraad).
Laatst gewijzigd: | 06 oktober 2022 09:24 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...