Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

UMCG en RUG willen deeltjesversneller functioneel onderbrengen bij UMCG

26 september 2019

De Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG hebben het voornemen om de onderzoeksgroep Medische fysica van KVI-CART aan te sluiten bij de afdeling Radiotherapie van het UMCG. Tevens is het de bedoeling om de AGOR-deeltjesversneller functioneel, dus met de groep technici die de faciliteit onderhoudt en bedrijft, onder te brengen binnen Sector F van het UMCG.

UMCG en RUG hebben in de afgelopen jaren in samenhang met het UMCG Protonentherapiecentrum een veelomvattend onderzoeksprogramma opgezet dat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van radiotherapie met protonen en andere ionen. Het onderzoek in stralingsbiologie en stralingsfysica binnen dit programma maakt uitgebreid gebruik van de AGOR-deeltjesversneller (Accélérateur Groningen-ORsay) in het KVI-Center for Advanced Radiation Technologie (KVI-CART) op de Zernike Campus.

Recent hebben UMCG en RUG substantiële financiering van KWF ontvangen om het onderzoek in stralingsbiologie bij deze deeltjesversneller verder uit te bouwen. De universiteit en het academisch ziekenhuis hebben mede daarom geconcludeerd dat het voor het versterken van het onderzoek wenselijk is om te komen tot een sterkere integratie van activiteiten. Voorafgaand aan de definitieve besluitvorming over de plannen wordt de komende maanden advies gevraagd aan de medezeggenschapsorganen van de beide instellingen (Universiteitsraad en Ondernemingsraad).

Laatst gewijzigd:06 oktober 2022 09:24
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 28 april 2025

    Bouwen aan slimme oplossingen voor een dynamische wereld

    Dynamische systemen – wiskundige modellen die beschrijven hoe processen zich ontwikkelen door de tijd – zijn cruciaal voor veel van de moderne wereld. Maar de grote uitdaging is om ervoor te zorgen dat deze systemen specifieke doelen bereiken. Dat...

  • 25 april 2025

    Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd

    Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...

  • 24 april 2025

    Uitgelichte publicaties april 2025

    Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.