Groningen krijgt bacheloropleiding Biomedical Engineering
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft er een nieuwe bacheloropleiding bij: Biomedical Engineering. Er wordt al jaren onderwijs in Biomedical Engineering (BME) gegeven, namelijk als studierichting binnen de bacheloropleiding Life Science and Technology en als masteropleiding sinds 2002. Onlangs heeft de NVAO, de Nederlandse accreditatieorganisatie voor hoger onderwijs, goedkeuring gegeven dat de studierichting als zelfstandige opleiding wordt aangeboden.
In september 2020 start de eerste lichting eerstejaars studenten met de nieuwe bachelorstudie. De opleiding duurt drie jaar en wordt in het Engels onderwezen.

Betere medische producten ontwerpen
Biomedical Engineering (ook wel Biomedische Technologie genoemd) ligt op het snijvlak van techniek, biologie en de medische wetenschappen. Studenten leren om innovatieve medische producten en apparatuur te ontwerpen, zoals een draagbaar dialyse-instrument of een kunst-ooglens. Dit levert betere of duurzame gezondheidszorg. Biomedische technologen werken daartoe vaak samen met artsen, ingenieurs, biologen en biochemici; in een interdisciplinair team.
Engineering-tak
De nieuwe bacheloropleiding past heel mooi in het engineering-profiel van de universiteit. Haar faculteit in Science and Engineering omvat reeds zeven engineering-bachelors en elf engineering-masters. Een aantal technische opleidingen bestaat zelfs al sinds 1958, als eerste aan een brede klassieke universiteit in Nederland. De RUG mocht in 1971 ook als eerste brede klassieke universiteit de ingenieurstitel uitbrengen.
Master BME
Sinds 2002 kunnen studenten een masteropleiding in Biomedical Engineering volgen. Docenten en onderzoekers aan de RUG hebben dus al jaren ervaring met het onderwijs in dit vakgebied en er wordt voor het onderwijsprogramma ook al jaren samengewerkt met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Met de nieuwe bacheloropleiding kunnen studenten straks een compleet onderwijsprogramma in deze richting volgen.
Meer informatie
Laatst gewijzigd: | 05 november 2019 11:47 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...