Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Wetenschappers waarschuwen voor schade bij uitgezette kinderen na lang verblijf in Nederland

Tientallen hoogleraren en 3 beroepsorganisaties onderschrijven ‘schadenota’
06 december 2018

De zaak Howick en Lili, twee Armeense kinderen die na tien jaar verblijf in Nederland uitgezet dreigden te worden, vestigde deze zomer de aandacht op zo’n 400 kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland zijn, maar buiten het kinderpardon vallen. Een coalitie van wetenschappers uit verschillende disciplines onderschrijft een vandaag verschenen rapport dat stelt dat deze kinderen ernstig schade op kunnen lopen in hun emotionele, sociale en fysieke ontwikkeling als ze alsnog worden uitgezet en dat daarom uitzetten onverantwoord is.

“Met deze schadenota willen we een bijdrage leveren aan een wetenschappelijk onderbouwde besluitvorming over met uitzetting bedreigde kinderen die langdurig in Nederland verblijven”, zegt één van de initiatiefnemers, hoogleraar klinische neuropsychologie professor Erik Scherder. “De chronische stress waaraan deze gewortelde kinderen blootstaan, kan ernstige gevolgen hebben voor hun hersenontwikkeling”, aldus Scherder. “En maakt dat je inmiddels niet meer kunt verwachten dat ze zich nog kunnen aanpassen aan een nieuwe omgeving na uitzetting.”

dr. Elianne Zijlstra
dr. Elianne Zijlstra

Uitzetten onverantwoord

De opstellers van het rapport ‘Schaderisico bij uitzetting langdurig verblijvende kinderen. Een multidisciplinaire wetenschappelijke onderbouwing’ concluderen dat kinderen die na jarenlang verblijf in Nederland met uitzetting bedreigd worden, extreem kwetsbaar zijn vanwege de voortdurende stress en een gebrek aan stabiliteit.
Universitair docent orthopedagogiek dr. Elianne Zijlstra: “De jarenlange angst voor gedwongen uitzetting bedreigt hun ontwikkeling in ernstige mate. Dit heeft grote gevolgen voor zowel hun huidig functioneren als voor hun toekomst. Dat maakt het uitzetten van deze langdurig in Nederland verblijvende kinderen, naar huidige wetenschappelijk inzichten, echt onverantwoord.”

dr. mr. Carla van Os
dr. mr. Carla van Os

Breed gedragen

De schadenota is geschreven door Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit (VU), Elianne Zijlstra en Carla van Os, beiden verbonden aan het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De nota wordt onderschreven door 38 hoogleraren op het terrein van neuropsychologie, (ontwikkelings-)psychologie, psychiatrie, (ortho-)pedagogiek en andere aanverwante vakgebieden (van bijna alle Nederlandse universiteiten).

De beroepsorganisaties voor psychologen en (ortho-)pedagogen roepen op de kennis uit de schadenota te benutten voor de besluitvorming over deze kinderen. Ook de beroepsvereniging Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) onderschrijft de schadenota.

Meer informatie

Nota: ‘Gedwongen uitzetting van langdurig verblijvende kinderen: Multidisciplinaire wetenschappelijke visie op schaderisico’

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 07:47
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...

  • 10 september 2024

    Steeds weer de verkeerde

    Julie Karsten onderzoekt hoe ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag de online partnerkeuze van jongeren beïnvloeden. Ze richt zich vooral op de vraag of mensen die eerder ‘dader’ of ‘slachtoffer’ zijn geweest elkaar opzoeken. Door deze...

  • 09 september 2024

    Mensen met psychose vaak slachtoffer van geweld

    Mensen met een psychose worden veel vaker slachtoffer van geweld en criminaliteit dan de algemene bevolking. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Bertine de Vries, dat zij op 19 september verdedigt aan de Rijksuniversiteit Groningen.