Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Grote Waddenfondsbeurs voor onderzoek onderwaternatuur in Waddenzee

23 november 2018

Een rijke en gezonde Waddenzee is een onmisbare schakel in de levenscyclus van vele trekvogels en –vissen. Het realiseren van zo’n rijke Waddenzee is daarom ook het streefbeeld van het Waddenfonds en de drie Waddenprovincies: Groningen, Friesland en Noord-Holland. Daarom kende het Waddenfonds op vrijdag 23 november 2018 een grote subsidie toe aan het project ‘Waddenmozaïek” van Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en NIOZ. Het doel van het project, dat een totale omvang heeft van 6.4 miljoen euro, is uitzoeken hoe het gesteld is met de onderwaternatuur in de Waddenzee en mogelijke herstelmaatregelen testen.

Een mozaïek van onderwaterlandschappen


Zand, slib, schelpen, keien, mosselbanken, zeegrasvelden, platte oesters: in een rijke Waddenzee bestaat de onderwaterbodem uit een veelzijdig landschapsmozaïek. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat het ooit diverse onderwaterlandschap monotoner is geworden, met grote gevolgen voor vissen en bodemdieren. Waddenmozaïek gaat de variatie in het onderwaterlandschap en de bijbehorende biodiversiteit voor het eerst helemaal in kaart brengen. Daarnaast richt het project zich op potentiële beheersmaatregelen voor bescherming en herstel van de ondergedoken wadbodem - delen die altijd onder water staan.

Vijf deelprojecten


In het project zijn vijf deelprojecten geformuleerd. In het eerste deelproject gaan onderzoekers van de RUG en het NIOZ de onderwaternatuur in kaart brengen. In de andere deelprojecten testen zij met grootschalige praktijkexperiment de effectiviteit van beheersmaatregelen zoals het sluiten van gebieden voor bodemverstorende visserij (RUG), het herintroduceren van grote stenen op de wadbodem (NIOZ), het herstellen van zeegrasvelden (RUG), en van oester- en mosselbanken (NIOZ). Deze opgedane kennis zal vervolgens door beheerders in de praktijk worden gebracht.

Waddentools


Waddenmozaïek is onderdeel van het overkoepelende project ‘Waddentools’. Onder deze paraplu slaan 4 projecten, gericht op maatregelen rondom onderwaterdiversiteit, vismigratie, trek- en broedvogels, de handen ineen om het beheer van de Waddenzee te verbeteren, en deze zo gezonder en rijker te maken.

Foto: Kees van Veen
Foto: Kees van Veen
Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:24
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 03 april 2025

    IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie

    De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.

  • 01 april 2025

    Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben

    Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.

  • 01 april 2025

    ‘Diversiteit maakt wetenschap beter’

    Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...