RUG ontwikkelt proefdiervrije onderzoeksmethode
Voor het onderzoek naar leverziekten wordt vaak gebruik gemaakt van proefdieren, uiteraard onder strikte protocollen. Hierbij worden vooral vetgemeste muizen ingezet. Vervolgens kijken onderzoekers naar de gevolgen van het overgewicht op de werking van de lever. RUG-hoogleraar Peter Olinga van de Faculteit Science and Engineering ontwikkelt een model waarbij het gebruik van proefdieren voor leveronderzoek in de toekomst niet langer nodig is. Door flinterdunne menselijke leverplakjes in een chip te plaatsen, hoopt Olinga meer informatie te krijgen over leverziektes en betere medicijnen te kunnen ontwikkelen. In deze video zie je hoe Olinga dat aanpakt, helemaal proefdiervrij.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:30 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.