Giovanni Maglia kan met ERC Consolidator Grant nieuwe diagnostiek ontwikkelen
De European Research Council heeft Giovanni Maglia, associate professor Chemische Biologie aan de RUG, een Consolidator Grant toegekend van 2 miljoen euro voor het ontwikkelen van nanoporiën. Hij wil deze poriën gebruiken om eiwitten te identificeren, een techniek die gebruikt kan worden bij de diagnostiek van ziekten. Eerder kreeg Maglia al een ERC Starting Grant.
Poriën op nanoschaal
Nanoporiën zijn een klasse membraaneiwitten die kleine gaatjes (op nanoschaal) vormen in biologische membranen. In de natuur zorgen deze poriën ervoor dat verschillende voedingsstoffen door de celmembraan heen kunnen. Aangepaste poriën in kunstmatige membranen zijn al in gebruik om de DNA-code af te lezen. ‘Er kan een stroom ionen door de poriën heen en alles wat in de porie zit zal een verandering in die stroom veroorzaken’, legt Maglia uit. ‘De vier verschillende DNA-basen beïnvloeden die stroom elk op een eigen wijze, dus als een DNA-molecuul door de porie heen gaat is het mogelijk die basen af te lezen.’ Er zijn al commercieel verkrijgbare draagbare apparaten die werken met deze techniek.
Nieuwe poriën ontwerpen
In zijn eerdere onderzoek heeft Maglia de nanoporiën gebruikt om individuele moleculen te bestuderen. Dit werk is ook gebaseerd op het feit dat ieder molecuul in een porie de stroom ionen door het membraan beïnvloedt. Veranderingen in het molecuul veranderen dan ook de stroom door de porie. In alle gevallen worden aangepaste natuurlijke poriën gebruikt. Maar nu wil Maglia totaal nieuwe poriën gaan ontwerpen en maken.
Nanomachines koppelen
‘We zullen eerst onderzoeken hoe porie-eiwitten in de membraan terechtkomen. Dan gaan we moleculaire dynamica simulaties gebruiken om te bekijken hoe nieuwe porie-eiwitten zich gedragen in de membraan.’ Ten slotte wil hij kleine nanomachines aan de porie koppelen die ervoor zorgen dat eiwitten door de porie heen gaan. Het ontwerpen van totaal nieuwe porie-eiwitten, vooral met complexe functies, is nog nooit eerder gedaan. Maar als toonaangevend expert in het bouwen van nanoporiën denkt Maglia dat dit doel te bereiken is tijdens het vijfjarige project.
Toepassingen van nanoporiën
Zijn doel is om een porie te ontwikkelen dat eiwitten die er doorheen gaan, kan herkennen. ‘Dan kunnen we die poriën gebruiken om eiwitten in biologische monsters te analyseren, met behulp van de techniek die is ontwikkeld voor het onderzoek van DNA met nanoporiën.’ Zo’n analyse-apparaat is bijvoorbeeld te gebruiken voor het stellen van medische diagnoses.
Het belangrijkste doel voor Maglia is echter om aan te tonen dat het mogelijk is om totaal nieuwe poriën te ontwerpen. ‘Nanoporiën zijn te gebruiken voor allerlei praktische toepassingen en voor onderzoek, maar we zijn nu nog beperkt tot poriën die in de natuur voorkomen. Wanneer we een manier vinden om ze zelf te ontwerpen, verdwijnt die beperking.’
Meer informatie
Website van Giovanni Maglia
Laatst gewijzigd: | 24 april 2024 14:07 |
Meer nieuws
-
20 december 2024
NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, dr. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur ontvangen een NWO M1-subsidie.
-
19 december 2024
NWO ENW-XL-miljoenenbeurzen voor onderzoeksprojecten RUG
Vier onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangen NWO beurzen van 3 miljoen euro voor hun onderzoeksprojecten.
-
19 december 2024
Jacquelien Scherpen geëerd met Hendrik W. Bode Lecture Prize 2025
Vanwege haar verdiensten voor de wetenschappelijke ontwikkelingen van regelsystemen en -techniek heeft Rector Magnificus Jacquelien Scherpen de 2025 Hendrik W. Bode Lecture prijs ontvangen van de IEEE Control Systems Society (CSS).