Linneborn Prize 2015 voor prof. dr. André Faaij
Prof. dr. Andre Faaij, wetenschappelijk directeur van de Energy Academy Europe en universiteitshoogleraar Energy System Analysis aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de Linneborn Prize 2015 gewonnen. Deze prijs gaat elk jaar naar iemand met bijzondere verdiensten op het gebied van het winnen van energie uit biomassa.
De prijs werd uitgereikt tijdens de European Biomass Conference and Exhibition voor Faaijs ‘bijzondere bijdragen aan het verkrijgen van energie uit biomassa’. André Faaij blinkt uit in zijn onderzoeksgebieden en heeft een groot deel van zijn wetenschappelijke carrière besteed aan het bevorderen van onderzoek naar duurzame biomassavoorzieningen en de toepassing hiervan. Hij is zich terdege bewust van de kansen en uitdagingen die de grootschalige inzet van bio-energie biedt en richt zich voortdurend op het vinden van oplossingen die een duurzame implementatie van biomassawaardeketens mogelijk maken. Met deze focus en met zijn passie voor wetenschappelijk onderzoek motiveert hij zijn promovendi en collega-onderzoekers, waardoor het biomassa-onderzoek nu en in de toekomst verder wordt gestimuleerd.
Ook wordt Faaij zeer gewaardeerd om de bijdragen die hij als adviseur levert aan instellingen als het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), International Energy Agency (IEA), de VN (United Nations Environment Programme (UNEP), Food and Agriculture Organization (FAO), United Nations Industrial Development Organization (UNIDO)), de Europese Commissie, World Energy Council (WEC), World Economic Forum (WEF), de energiesector en verschillende ngo’s, waar hij zich vaak ontpopt als initiatiefnemer. Eerder was Faaij werkzaam als sectiehoofd bij het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht.
De prijs is uniek om twee redenen: niet alleen is de prijs een ‘veldmedaille’, een erkenning vanuit de grote, wereldwijde bioenergiegemeenschap en wetenschappelijke arena, en is André de jongste van de tot nu toe 17 winnaars, maar ook is de RUG de eerste instelling waarvan twee hoogleraren de Linneborn Prize in ontvangst mochten nemen. Ook wijlen prof. dr. ir. A.A.C.M. (Ton) Beenackers (scheikundige technologie) mocht al eens met de eer strijken. De laureaten kenden elkaar: Beenackers maakte in 1997 deel uit van de promotiecommissie van André Faaij.
Laatst gewijzigd: | 26 maart 2021 13:55 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.