Prof. mr. Hans Engels benoemd tot bijzonder hoogleraar Recht decentrale overheden
Prof. mr. Hans Engels is met ingang van 1 januari 2014 benoemd tot bijzonder hoogleraar Recht decentrale overheden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, vanwege de Stichting Oppenheimleerstoel.
Hans Engels (1951) studeerde Nederlands Recht en publiekrecht aan de RUG, waar hij in 1987 ook promoveerde op een studie naar de Minister zonder Portefeuille. Hij is tevens universitair hoofddocent staatsrecht bij de vakgroep Staatsrecht en Internationaal Recht van de Rijksuniversiteit Groningen.
Van 17 december 2001 tot 1 januari 2014 was Engels bijzonder hoogleraar Gemeenterecht/gemeentekunde (Thorbeckeleerstoel) aan de Universiteit Leiden. Zijn oratie (2003) droeg als titel ‘Eigenstandig of Zelfstandig – de gekozen burgemeester in dualistisch en constitutioneel perspectief’.
Onderwijs en onderzoek vinden plaats op het terrein van de centrale constitutionele instellingen (m.n. regering en parlement) en het decentraal bestuur (m.n. gemeente en provincie). Daarnaast is hij hoofdredateur van Jurisprudentie Gemeenten, redactielid van Bestuurswetenschappen en lid vabn de redactieraad van De Gemeentestem.
Binnen de universiteit bekleedde Engels de nodige nevenfuncties, waaronder lidmaatschap van Faculteitsraad, Commissie Wetenschapsbeoefening, facultair projectleider Duaal Leren, plv. voorzitter College van Beroep voor de Examens , voorzitter van de Examencommissie en voorzitter van de Commissie Bindend Studieadvies. Thans is hij voorzitter van de Propaedeusecommissie.
Buiten de universiteit was Engels geruime tijd actief als rechter-plaatsvervanger in de rechtbanken van Assen. Groningen en Leeuwarden en bekleedde hij diverse nevenfuncties in het openbaar bestuur (raadslidmaatschap, part-time wethouder, lid van Provinciale Staten). Daarnaast was hij o.m. lid van de Commissie Evaluatie Dualisering Gemeenten (Cie-Leemhuis, 2004), vice-voorzitter VNG-commissie Grondwet en Gemeentewet (Cie-Van Aartsen, 2008) en lid van de Commissie Bestuurskracht Randstadprovincies (Cie-Hermans, 2009).
Sinds 2004 is hij voor D66 lid van de Eerste Kamer en is daar o.m. voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken/Hoge Colleges van Staat en Huis van de Koning. Verder is hij sinds 2012 voorzitter van de Commissie Rechtsbescherming Provincie Groningen.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 11:38 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...