Roodkeelsialia’s hebben het moeilijk op paradijselijk eiland
Ecoloog Kevin Matson van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met zijn onderzoek naar Bermudaanse roodkeelsialia’s de voorpagina gehaald van het wetenschappelijke tijdschrift Physiological and Biochemical Zoology. Zijn onderzoek werpt licht op de kwetsbaarheid van deze iconische vogelsoort, die is afgebeeld op het biljet van twee Bermudaanse dollar.
‘Dit project was een vervolg op mijn promotieonderzoek, waarin ik eilandvogels en vogels van het continent in het algemeen heb vergeleken’, legt Matson uit. Hij wilde een duidelijker beeld krijgen van de verschillen tussen de gewone roodkeelsialia die op het Amerikaanse continent te vinden is en de populatie op het eiland.
Andere onderzoekers hebben genetica gebruikt om aan te tonen dat de populatie op het eiland pas een paar honderd generaties geleden is ontstaan, wat niet erg lang is in de geschiedenis van de evolutie. Maar Matson bewees dat de vogels op Bermuda lichter zijn en langere vleugels hebben dan hun soortgenoten op het continent. ‘Dat is opvallend, want meestal zijn eilandvogels groter dan vogels op het continent en hebben ze kortere vleugels.’
Hij ontdekte ook een hogere sterfte onder jonge roodkeelsialia’s op het eiland. ‘De oorzaak hiervoor zouden de droge seizoenen kunnen zijn, maar ook recent geïntroduceerde roofdieren als wilde katten en nieuwe concurrenten als de huismus zouden hierbij een rol kunnen spelen. Verder is het mogelijk dat het voedsel van de vogels wordt aangetast door het gebruik van insecticiden.’
Het advies van Matson aan de inwoners van Bermuda is om de sterfte onder jonge vogels tegen te gaan door nestkastjes te installeren en te onderhouden. ‘Dit is ook gedaan in Amerika toen daar het aantal roodkeelsialia’s afnam en dat heeft goed gewerkt.’ Een persbericht over het project leidde tot een artikel in de Bermudaanse krant The Royal Gazette. ‘Dat was ook mijn doel toen ik de publiciteit zocht met mijn paper. De Bermudanen vinden hun roodkeelsialia’s belangrijk, dus ik wilde dat ze op de hoogte waren van mijn werk.’
Referentie:
K.D. Matson, R.A. Mauck, S.E. Lynn, and B.I. Tieleman, “Island Life Shapes the Physiology and Life History of Eastern Bluebirds (Sialia sialis),” Physiological and Biochemical Zoology 87(1), January/February 2014.
Meer informatie: Bluebirds Struggle to Find Happiness on Island Paradise
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:35 |
Meer nieuws
-
20 december 2024
NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, dr. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur ontvangen een NWO M1-subsidie.
-
19 december 2024
NWO ENW-XL-miljoenenbeurzen voor onderzoeksprojecten RUG
Vier onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangen NWO beurzen van 3 miljoen euro voor hun onderzoeksprojecten.
-
19 december 2024
Jacquelien Scherpen geëerd met Hendrik W. Bode Lecture Prize 2025
Vanwege haar verdiensten voor de wetenschappelijke ontwikkelingen van regelsystemen en -techniek heeft Rector Magnificus Jacquelien Scherpen de 2025 Hendrik W. Bode Lecture prijs ontvangen van de IEEE Control Systems Society (CSS).