NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Drie onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangen een ENW-M1 subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO): dr. Antonija Grubišić-Čabo, prof. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur. Zij ontvangen ieder EUR 400.000 voor hun onderzoek naar respectievelijk 2D materialen, het terughalen van herinneringen bij Alzheimerpatiënten en de invloed die klimaatverandering heeft op het gedrag van dieren.
M-subsidies zijn bedoeld voor innovatief en hoogwaardig onderzoek met wetenschappelijke urgentie. Een M-1 subsidie wordt toegekend aan projecten die worden geleid door één onderzoeker.
Materialen Maestro: Substraat als Afstelknop voor 2D Materialen
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, Zernike Institute for Advanced Materials
In onze driedimensionale wereld bestaat er een opmerkelijke groep materialen genaamd tweedimensionale (2D) materialen, die uitsluitend bestaan uit een oppervlak. Deze unieke eigenschap maakt ze buitengewoon gevoelig voor hun omgeving. In plaats van deze gevoeligheid te zien als een beperking, beschouwt ons project het als een unieke kans. Door 2D-materialen op speciaal geprofileerde oppervlakken te plaatsen, streven we ernaar deze gevoeligheid te benutten om hun eigenschappen nauwkeurig te regelen en aan te passen. Deze innovatieve aanpak opent deuren om unieke 2D-materialen te ontwerpen en te vervaardigen met diverse kenmerkende eigenschappen.
Verloren en gevonden: onderzoek naar het terughalen verloren herinneringen in het verouderde en Alzheimer brein
Prof. Robbert Havekes, Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences
Vergeten is een natuurlijk proces dat dagelijks plaatsvindt in ieders leven. Vergeten kan echter lastig worden, zoals gebeurt bij veroudering, en zelfs pathologisch, bij bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer. Recent werk suggereert dat vergeten het gevolg is van het onvermogen om herinneringen op te roepen in plaats van informatieverlies. In dit project zullen we onderzoeken hoe we geheugenverlies kunnen voorkomen door de toegang te herstellen tot herinneringen die ogenschijnlijk verloren leken te zijn als gevolg van veroudering en vroege stadia van de ziekte van Alzheimer.
Aanpassen aan klimaatsverandering: het belang van sociaal gedrag
Prof. dr. ir. Jan Komdeur, Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences
Door hedendaagse snelle en extreme klimaatsverandering hebben organismen steeds vaker te maken met vijandige omstandigheden. Wij beredeneren dat het leven en voortplanten in groepen strategieën zijn waarmee dieren zich aanpassen aan slechte en onvoorspelbare omstandigheden, en zich daardoor kunnen handhaven op plaatsen waar dat anders onmogelijk zou zijn. Dit project onderzoekt deze hypothese in een natuurlijke vogelpopulatie, door te bepalen of sociaal gedrag toeneemt bij slechte omstandigheden, dit leidt tot een hogere reproductie per seizoen, en een lagere variatie in reproductie tussen seizoenen. Tenslotte kan dit project ons vertellen of sociaal gedrag voor aanpassing zorgt aan extreme en onvoorspelbare klimaatsverandering.
Lees meer
Toewijzingen voor drieëntwintig vernieuwende onderzoeksprojecten in de Open Competitie ENW-M (NWO nieuws)
Laatst gewijzigd: | 20 december 2024 14:57 |
Meer nieuws
-
18 februari 2025
Repareer eens je spijkerbroek om water te besparen
Genoeg drinkwater is niet het enige dat ertoe doet, toont milieuwetenschapper Winnie Leenes: onze zorg zou juist moeten liggen bij het totale zoetwaterverbruik, en hoe dat verbruik het ecosysteem beschadigt.
-
17 februari 2025
Efficiënt als een huisvlieg
‘In de natuur gebeurt vliegen vaak met flappende bewegingen,’ vertelt Mauricio Muñoz Arias, universitair docent Autonome Systemen. Samen met zijn studenten ontwikkelde Muñoz Arias dit vederlichte apparaatje dat als een insect flapt met zijn vleugels:...
-
14 februari 2025
Theunis Piersma ridder in de Nationale Orde van Mauritanië
Hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma is benoemd tot ridder in de Nationale Orde van Mauritanië.