Arabische universiteiten bezoeken Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen ontving op maandag 10 en dinsdag 11 februari leden van de Association of Arab and European Universities voor een ‘Leadership visit’. Leiders van zes universiteiten uit Irak, Jordanië, Libanon, de Palestijnse Gebieden en Egypte discussieerden over de toekomst en ontwikkeling van universitair leiderschap.
Het thema van de bijeenkomst was ‘Leading universities in a global context, preparing for the future’.
Hoe geef je leiding aan een universiteit in een snel veranderende wereld en hoe bereid je jonge talenten voor op een toekomstige rol in de maatschappij? Deze twee punten stonden centraal tijdens het bezoek.
Wat opviel, was dat de vragen en dilemma’s waar de bestuurders hier en in de Arabische wereld mee worstelen veel overeenkomsten vertoonden.
Toekomstige leiders
‘Universiteiten zijn verantwoordelijk voor de opleiding van toekomstige leiders die zullen werken in een open, mondiale samenleving. Ze moeten een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van hun land, maar ook aan een duurzame wereld. Samenwerking tussen Arabische en Europese landen biedt de kans om ervaringen uit te wisselen tussen culturen en over en weer verschillende zienswijzen te verkennen. Het is een gelegenheid om een internationaal perspectief te schetsen op onderwijs en onderzoek en de organisatie van het hedendaags Hoger Onderwijs,’ , zegt collegevoorzitter van de RUG, prof. dr. Sibrand Poppema, die terugkijkt op een geslaagd bezoek. De Arabische gasten bezoeken deze week ook nog een andere Europese universiteit, de Universiteit van Oldenburg.
Meer informatie
Contact: Gernant Deekens, woordvoerder RUG
Laatst gewijzigd: | 14 september 2021 13:04 |
Meer nieuws
-
21 januari 2025
Humor en satire versterken klimaatboodschap
Humor en satire kunnen helpen om de communicatie rond het milieu positief te houden en milieubewustzijn aan te moedigen, betoogt RUG-onderzoeker Massih Zekavat.
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
16 januari 2025
€16,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar effect CAR T-cellen bij terugkerende beenmergkanker
Het UMCG gaat specifieke CAR-T cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. Samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat het UMCG de effectiviteit van deze mogelijk nieuwe behandeling onderzoeken. Voor het...