Veertig Noordse sternen krijgen geolocator
Ecoloog en poolonderzoeker Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen kan dankzij de steun van vele donateurs veertig geolocators aanschaffen. Deze piepkleine datarecordertjes gaat hij vanaf deze week op Spitsbergen aan de poten hangen van veertig Noordse sternen. In ieder geval 28 van deze ‘kampioenen van de trekvogels’ vliegen onder de naam van een gulle gever, zoals Suzanne, Federico Segundo, Arctic Jewel en Guusje.
Het is het voorlopige resultaat van de crowdfundingcampagne www.rugsteuntstern.nl. Hierin vraagt Loonen, samen met het Ubbo Emmius Fonds van de RUG, steun bij het brede publiek voor zijn onderzoek.
Loonen wil de reisschema’s van de Noordse stern in kaart brengen en hoopt daarmee inzicht te krijgen in het effect van klimaatverandering op deze trekvogels die jaarlijks een route van 70.000 tot 90.000 kilometer over de aarde afleggen.
Het uiteindelijke doel is € 40.000 bij elkaar te brengen. De helft hiervan is bijna bereikt en nog iedere dag komen er donaties voor dit bijzondere project binnen. Door de campagne met een maand te verlengen hoopt Loonen nog meer geld in te zamelen en het onderzoek over meerdere jaren uit te kunnen voeren.
Noot voor de pers
Meer informatie:
• Maarten Loonen, tel. 06-5591 1818, e-mail: m.j.j.e.loonen rug.nl
• Derk Bosker, Ubbo Emmius Fonds, tel. 050-363 3011, e-mail d.bosker rug.nl
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:18 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.