Consortium onderzoekt ‘stopcontact’ windparken
Een consortium van negen partijen doet de komende vier jaar onderzoek naar verlaging van de kostprijs van windenergie door ontwikkeling van een innovatieve elektriciteitsinfrastructuur op de Noordzee. De Nederlandse overheid heeft vorige maand 2 miljoen euro subsidie in het kader van Topteams Kennis & Innovatie aan dit innovatieve ‘stopcontact’ project toegekend.
Het kabinet Rutte II heeft als doelstelling 16% duurzaam opgewekte energie in 2020 te halen. Wind op zee is hiervoor onmisbaar. Een verlaging van de kostprijs van windenergie op zee is hiervoor noodzakelijk omdat windenergie nu niet concurrerend is.
Innovatief onderzoek
Het consortium bestaat uit Nuon/Vattenfall, Liandon, ECN, RoyalHaskoningDHV, Groningen Centre of Energy Law van de Rijksuniversiteit Groningen, TU Delft, DC Offshore, Energy Solutions en wordt gecoördineerd door Grontmij. Vanaf januari 2013 tot en met december 2017 onderzoekt het consortium de haalbaarheid voor een innovatieve elektriciteitsinfrastructuur op de Noordzee. Het consortium kijkt naar technische oplossingen, aanpassing van internationale wet- en regelgeving en nieuwe financieringmodellen.
Kabel
Op dit moment heeft elk land een eigen onafhankelijke elektriciteitsinfrastructuur. Door deze infrastructuur met elkaar te verbinden via één kabeltracé, een zogenaamde Interconnector, is de verwachting dat de kostprijs naar beneden gaat. Door de Interconnector is de energie flexibel inzetbaar in het land dat het op dat moment nodig heeft.
Door ontwikkeling van deze innovatieve elektriciteitsinfrastructuur op de Noordzee kunnen offshore windparken direct worden aangesloten op het internationale elektriciteitsnet.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 11:21 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...