Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Quality of life of food allergic patients

03 december 2012

Promotie: mw. J.L. van der Velde, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Quality of life of food allergic patients

Promotor(s): prof.dr. A.E.J. Dubois, prof.dr. E.J. Duiverman

Faculteit: Medische Wetenschappen

Ouders en kinderen oordelen verschillend over impact voedselallergie

Een kind dat een voedselallergie heeft, beoordeelt de kwaliteit van zijn leven anders dan zijn ouders. Daarom is het verstandig bij de keuze voor (nader) medisch onderzoek en behandeling zowel de mening van het kind als van de ouder te betrekken. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovenda Tina van der Velde.

Voedselallergie is een veelvoorkomende ziekte en komt voor bij ongeveer 6-8% van de kinderen en 3-4% van de volwassenen. Het kan huid-, maag/darm- of luchtwegklachten veroorzaken, en in extreme gevallen kunnen patiënten in shock raken en overlijden. De enige behandeling voor voedselallergie is strikte vermijding van de desbetreffende voedingsmiddelen. Patiënten moeten dus altijd alert zijn op wat ze eten.

De ontwikkeling van nieuwe diagnostische en behandelinterventies voor voedselallergie zal blijven toenemen, maar niet alle interventies leveren evenveel gezondheidswinst op. Om de gezondheidswinst goed in kaart te brengen, is het van belang de kwaliteit van leven van mensen met een voedselallergie goed te kunnen meten.

Uit het onderzoek van Van der Velde blijkt dat de vragenlijsten waarmee de kwaliteit van leven van patiënten met voedselallergie gemeten kan worden (de FAQLQs) betrouwbare en nauwgezette instrumenten zijn. Ook blijkt dat dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocaties (de beste test om voedselallergie te diagnosticeren) en de daaropvolgende behandeling, de kwaliteit van leven van veel patiënten met voedselallergie doet verbeteren.

Tina van der Velde (Hardenberg, 1983) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksinstituten GRIAC en GUIDE. Het onderzoek komt voort uit het EuroPrevall-project, een Europees onderzoek naar voedselallergie. Het onderzoek werd medegefinancierd door de Nutricia Research Foundation en de Stichting Astma Bestrijding. Van der Velde is inmiddels in opleiding tot huisarts.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:01
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.