De overeenkomst in het insolventierecht
Promotie: dhr. T.T. van Zanten, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: De overeenkomst in het insolventierecht
Promotor(s): prof.mr. F.M.J. Verstijlen
Faculteit: Rechtsgeleerdheid
Regeling in Faillisementswet gebrekkig
De regeling in de Faillissementswet die voorziet in de omgang met door de schuldenaar vóór de faillietverklaring aangegane overeenkomsten is gebrekkig en dient ingrijpend te worden herzien. Dat stelt promovendus Thijs van Zanten naar aanleiding van zijn onderzoek. De regeling voldoet niet langer aan de eisen en inzichten van de huidige tijd, waarin het belang van overeenkomsten binnen ondernemingen veel groter is dan ten tijde van de totstandkoming van de Faillissementswet, aan het einde van de 19e eeuw. Het is volgens Van Zanten van belang dat een regeling wordt gecreëerd die in de eerste plaats de curator meer mogelijkheden biedt om belangrijke contracten te behouden en in de tweede plaats ruimte biedt om de schuldenaar van verlieslatende contracten te bevrijden. Van Zanten doet daar diverse voorstellen voor.
Binnen moderne ondernemingen nemen overeenkomsten een steeds belangrijkere plaats in. De waarde van de onderneming zit niet zelden voor een significant deel opgesloten in het netwerk van contracten waarbij zij partij is. In dit kader kan worden gedacht aan contracten met leveranciers, afnemers, financiers en werknemers, huur- en leasecontracten en licenties. De lotgevallen van deze contracten tijdens de insolventieprocedure zijn veelal in belangrijke mate bepalend voor de vraag of nog waarde kan worden gerealiseerd en of de onderneming kan worden gecontinueerd. Welke factoren bepalen of de curator een overeenkomst gestand doet? Wat is de positie van de wederpartij indien de curator besluit te willen nakomen? Kan zij aan het verrichten van prestaties de voorwaarde verbinden dat eerst openstaande facturen worden betaald? Wat indien de wederpartij voor het verkrijgen van nakoming niet op de curator is aangewezen? Kan bijvoorbeeld de huurder van de failliete verhuurder door de curator van diens huurrecht worden beroofd? Wat is de positie van de wederpartij indien de curator níet tot nakoming bereid is? Kan alles wat de partijen zijn overeengekomen aan de gezamenlijke schuldeisers worden tegengeworpen? Kan de curator bestaande kredietruimte benutten? In hoeverre is hij gebonden aan overeenkomsten waaruit géén verbintenissen voortvloeien? Deze en vele andere voor de praktijk van belang zijnde vragen met betrekking tot de overeenkomst in het insolventierecht vormen het onderwerp van Van Zantens onderzoek.
Thijs van Zanten (Zwolle, 1978) studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de vakgroep Privaatrecht en Notarieel recht, Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG. Van Zanten werkt als advocaat bij NautaDutilh N.V. te Amsterdam. Het proefschrift verschijnt in een handelseditie bij Kluwer, als deel 3 in de serie Recht en Praktijk Insolventierecht.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:59 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....