Rijksuniversiteit Groningen looft Green Mind Award 2012 uit voor het duurzaamste idee
Duurzame projecten waren er al op de Rijksuniversiteit Groningen. Het meest in het oog springend op de Zernike campus. Maar, zo redeneerde de Arbo- en Milieudienst van de universiteit, wat zou nu beter werken, meer voldoening geven en meer draagvlak creëren dan slim toegepaste duurzaamheid, volledig bedacht door de mensen die dagelijks op de universiteit of bij het UMCG werken, studeren, sporten en socializen?
Geen opgelegde maatregel van een extern adviesbureau, maar ‘groente uit eigen tuin’. Dat is het idee. Op de paar vierkante kilometer Groningen met de hoogste concentratie aan kennis en inventiviteit, mag dat eigenlijk geen probleem zijn.
De uitdaging
Iedereen bij de RUG en het UMCG wordt persoonlijk uitgedaagd om even stil te staan bij zijn of haar ‘voetafdruk’ - of die van de hele afdeling of faculteit. Alleen al daarom zou je de Award zelf best het duurzaamste idee van het jaar kunnen noemen.
Geen halve maatregelen
Het College van Bestuur is enthousiast over de prijsvraag. De uitvoering - denk aan gebouwen, bedrijfsvoering, etc. - mag wat kosten; maximaal € 100.000, op voorwaarde dat de terugverdientijd gegarandeerd is. Want ook dat is ‘duurzaam’.
Mooie plannen op een mooi moment
De realisering van het winnende idee sluit aan bij de grote focusgebieden waarmee de RUG zich nationaal en internationaal profileert: Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society. En bij het duurzame motto dat is gekozen voor de viering van het 400-jarig bestaan in 2014: For Infinity.
De jury beloont de beste drie ideeën met een iPad. En bij minstens één origineel groen project, verzonnen door een echte Groningse ‘Green Mind’, wordt tijdens de lustrumviering in 2014 feestelijk een lintje doorgeknipt of een bouwbord onthuld.
Meer informatie?
De spelregels en de eisen waar het idee aan moet voldoen, zijn te vinden op:
www.rug.nl/greenmindaward
Contactpersoon: Dick Jager, Arbo- en Milieudienst RUG
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:51 |
Meer nieuws
-
28 januari 2025
Online èn offline spelen belangrijk voor de ontwikkeling van digitale geletterdheid bij kinderen
Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen het best spelenderwijs hun digitale geletterdheid ontwikkelen. Dat kan zowel offline als online gebeuren. Digitale media-activiteiten van kinderen, zoals het bekijken van onlinevideo’s of gamen, lijken op...
-
28 januari 2025
Artistieke ambassadeurs: het maken van kunst als onderzoeksmethode
Schilderen, schrijven, theater maken – het zijn geen activiteiten waar je als eerste aan denkt bij wetenschappelijk onderzoek. Toch is dit mogelijk aan de Rijksuniversiteit Groningen.
-
27 januari 2025
Werken aan betere AI (met minder geld dan de VS)
De VS gaat een duizelingwekkend bedrag van 500 miljard euro investeren in AI. Aan de Rijksuniversiteit Groningen werken onderzoekers juist aan Future-Proof Computing: energiezuinigere hardware en verantwoorde AI die kan samenwerken met de mens.