Targeted delivery of TRAIL for immunotherapy of ovarian cancer
Promotie: dhr. M. de Bruyn, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Targeted delivery of TRAIL for immunotherapy of ovarian cancer
Promotor(s): prof.dr. A.G.J. van der Zee, prof.dr. L.F.H.M. de Leij
Faculteit: Medische Wetenschappen
Nieuwe manieren om afweer tegen kanker te versterken
Het menselijk eiwit TRAIL helpt de vorming en verspreiding van kanker te onderdrukken. Het komt voor op de buitenkant van bepaalde immuuncellen, maar ook in vrije vorm in het lichaam. Deze vorm wordt sTRAIL genoemd. sTRAIL bindt zich wel aan gezonde cellen, maar richt er geen schade aan. Als het zich aan een kankercel bindt, kan het deze uitschakelen. Daardoor is het mogelijk geschikt om kanker te bestrijden. Recent onderzoek heeft echter laten zien dat sTRAIL veel minder effectief is dan werd gedacht. Dit komt onder andere doordat het snel door het lichaam wordt uitgescheiden.
Promovendus Marco de Bruyn onderzocht de effectiviteit van een nieuwe aanpak, waarbij sTRAIL genetisch wordt gekoppeld aan een eiwit dat de kankercellen ‘herkent’ en zich eraan bindt. Hiermee kan sTRAIL selectief en met hoge concentraties worden afgeleverd aan het oppervlak van kankercellen. Deze methode blijkt zowel in een laboratoriumopstelling als in een diermodel zeer goed te werken, zo laat De Bruyn zien. Ook onderzocht De Bruyn of de antikankeractiviteit van immuuncellen versterkt wanneer sTRAIL gericht wordt afgeleverd aan het celoppervlak van immuuncellen. Dit bleek het geval te zijn: de immuuncellen bleken tot wel vijfhonderd maal krachtiger tegen kanker op te treden. In de toekomst kan deze methode wellicht worden ingezet in de strijd tegen kanker.
Marco de Bruyn (Leek, 1984) studeerde biologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd grotendeels gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. De Bruyn gaat werken als onderzoeker aan de universiteit van Würzburg.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:02 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...