Dynamics of singlet and triplet excitons in organic semiconductors
Promotie: dhr. O.V. Mikhnenko, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Dynamics of singlet and triplet excitons in organic semiconductors
Promotor(s): prof.dr. M.A. Loi, prof.dr.ir. P.W.M. Blom
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Excitonbewegingen in plastic zonnecel
In de toekomst zal voor het geleiden van elektriciteit steeds vaker plastic worden gebruikt. Vooral als lage kosten en weinig gewicht belangrijker zijn dan een lange levensduur of hoge prestaties, is plastic een geschikt materiaal voor de (massa-)fabricage van elektronische componenten zoals diodes en zonnecellen. In zijn proefschrift behandelt Oleksandr Mikhnenko een van de grondbeginselen van deze veelbelovende technologie, namelijk de diffusie van excitonen.
Een exciton kan worden gezien als sterk gebonden paar van een positieve en negatieve elementaire lading. In plastic zonnecellen wordt de energie van het geabsorbeerde licht door de excitonen getransporteerd naar een grensvlak, waar de excitonen uiteenvallen in positieve en negatieve ladingen. Zo ontstaat elektrische stroom. Bij het ontwerpen van zonnecellen is het daarom belangrijk om te weten hoe ver excitonen kunnen diffunderen. In zijn onderzoek ontwikkelde Mikhnenko twee nieuwe methoden om de excitondiffusieparameters te meten. Ook beschrijft hij hoe men die methoden kan toepassen om de kennis over excitonische processen te verbeteren.
Oleksandr Mikhnenko (Oekraïne, 1983) studeerde natuurkunde in Groningen.Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en gefinancierd door het Dutch Polymer Institute. Mikhnenko gaat door als postdoc onderzoeker aan de University of California in Santa Barbara.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:02 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.