Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

A comparative study of the corporate bankruptcy reorganization law of the U.S. and China

14 juli 2011

Promotie: mw. Y. Ren, 14.45 uur, Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Proefschrift: A comparative study of the corporate bankruptcy reorganization law of the U.S. and China

Promotor(s): prof.mr. F.M.J. Verstijlen, prof.dr. O. Couwenberg

Faculteit: Rechtsgeleerdheid

 

 

Rechtsvergelijkend onderzoek van ondernemingen in financiële moeilijkheden in de VS en China

 

Yongqing Ren deed een rechtsvergelijkend onderzoek naar de wetgeving over de reorganisatie van ondernemingen in financiële moeilijkheden in de Verenigde Staten en China. Zij concludeert dat de Amerikaanse en Chinese reorganisatiewetgeving soortgelijk zijn wat betreft de hoofdstructuren. De Chinese wetgeving voor reorganisatie van ondernemingen in financiële moeilijkheden is in wezen het resultaat van het transplanteren van Amerikaans recht, waarbij de Chinese wetgever enige wijzigingen heeft aangebracht. Sommige belangrijke delen van het Amerikaanse recht zijn niet adequaat in de Chinese wetgeving opgenomen. Dit leidt tot enige problemen in het ontwerp van de Chinese faillissementswet voor ondernemingen (‘EBL’). De belangrijkste hiervan zijn dat de belangen van de schuldeisers gedurende het moratorium onvoldoende worden beschermd, de onredelijke classificatie van aanspraken, de onjuiste invulling van het stemrecht van de aandeelhouders, de weinig restrictieve homologatievereisten.

 

 

In zijn algemeenheid blijkt uit Rens onderzoek dat recht en praktijk in China veel minder ontwikkeld zijn dan in de VS. De Chinese reorganisatiewetgeving dient op veel punten te worden verbeterd. In het huidige, vroege stadium van de reorganisatiepraktijk is de reorganisatieprocedure slechts een instrument om op legale wijze van concurrente schulden af te komen. Wanneer we er rekening mee houden dat een markteconomie, gebaseerd op de ‘rule of law’ nog niet volledig is gerealiseerd in China en dat de op de markt gebaseerde wetgeving ter zake van de reorganisatie van in financiële moeilijkheden verkerende ondernemingen minder dan vier jaar bestaat, is het onvoldragen karakter van het recht en de praktijk in China echter begrijpelijk, aldus Ren.

 

 

Yongqing Ren (China, 1974) studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de vakgroep privaatrecht en notarieel recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

 

 

 

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:10
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 16 december 2024

    Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’

    'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...

  • 18 november 2024

    Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld

    In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....