Creatief scholierenonderzoek maakt kans op RUG-prijzen
Op vrijdag 1 april 2011 zet de Rijksuniversiteit Groningen jonge onderzoekers in het zonnetje. Havo- en vwo-scholieren stuurden ook dit jaar weer massaal hun profielwerkstuk in om kans te maken op de RUG-prijzen. Uit ca. 150 inzendingen kozen deskundige jury's de beste 15 werkstukken op diverse terreinen van wetenschap. De genomineerde scholieren presenteren vrijdag hun onderzoek, waarna de winnaars bekend worden gemaakt. Daarnaast maken de scholieren kans op de publieksprijs.
Bij deze zesde editie van de RUG-profielwerkstukprijzen zijn veel verschillende creatieve presentatievormen gebruikt. Leerlingen zijn namelijk niet verplicht hun onderzoek in een schriftelijk verslag te presenteren, ook al is dat wel de meest gebruikelijke presentatievorm. Dit jaar zijn er onder de genomineerden twee documentaires, een tijdschrift, een website, een computerprogramma, een zwevende constructie en een historische novelle. Stuk voor stuk goede onderzoeken in een verzorgde presentatie. De juryleden hebben deze creativiteit zeer gewaardeerd.
Youtube-filmpjes
Nieuw dit jaar was de mogelijkheid voor de genomineerden om een promotiefilmpje te uploaden op een speciaal Youtube-kanaal. Ook daar blijkt de creativiteit en het enthousiasme van de scholieren. Bijna iedereen maakte van deze mogelijkheid gebruik en plaatste een filmpje. De filmpjes zijn voor iedereen te bekijken via het kanaal ScholierenRUG.
Variatie in wetenschap
Nieuwsgierige leerlingen zijn onderzoekers in de dop, vandaar dat de universiteit hun prestaties wil stimuleren en belonen. De gezamenlijke uitreiking van de prijzen op alfa-, bèta en gammagebied geeft de breedte van de wetenschap en de interesse van de jonge onderzoekers goed weer. Zo was onder de genomineerden dit jaar bijvoorbeeld een persoonlijke zoektocht naar de mogelijkheden voor zinvol vrijwilligerswerk. Maar ook een ontwerp voor een digitale muziekdocent, een computerprogramma dat je oefeningen vergelijkt met de correct gespeelde muziek en adviezen geeft voor verbetering. En ergert u zich aan mensen die zeggen: “Hun hebben dat goed gedaan”? Verdiept u zich dan eens in het genomineerde werkstuk over taalverandering.
Profielwerkstuk met een staartje
Het Bètasteunpunt heeft dit jaar een bijzondere vermelding voor een werkstuk over ‘de metamorfose der Ambystoma mexicanum’, oftewel de ‘axolotl’. Bij dit amfibie groeit geen salamanderstaart aan, zoals bij verwante soorten; het dier behoudt ook als volwassene het uiterlijk van het onvolgroeide stadium. De scholieren hebben onderzocht of het amfibie toch een volledige ontwikkeling kan doormaken. Dat leek een origineel onderzoek, maar de jonge onderzoekers hadden niet lang genoeg stilgestaan bij de ethische aspecten van een dergelijk onderzoek met dieren. Het werkstuk is uiteindelijk bij nader inzien niet genomineerd, omdat het onderzoek niet aan een onafhankelijke ethische commissie was voorgelegd.
Wel krijgt het werkstuk een bijzondere vermelding omdat de RUG ook aandacht wil vragen voor de ethische kant van wetenschap, die met dit werkstuk zo duidelijk naar voren is gekomen. Ook de volgende jaren zullen werkstukken die uit ethisch of maatschappelijk oogpunt de aandacht vragen, een bijzondere vermelding krijgen.
Noot voor de pers
De prijsuitreiking is op 1 april, 13.45-16.00 uur, Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Duisenberggebouw, Zernikecomplex. Nettelbosje 2, Groningen. Blauwe zaal en de Plaza.
Op de markt van 14.30 tot 15.15 is er gelegenheid om leerlingen te spreken over hun onderzoek. Op verzoek kan na de prijsuitreiking een volledige lijst met winnaars beschikbaar worden gesteld.
Meer informatie:
http://www.youtube.com/user/ScholierenRUG
- Alfasteunpunt: Saskia Visser/Geert Kamminga, 050-3635271, 06-44449504 (Saskia), 06-81048048 (Geert), s.j.visser rug.nl, alfasteunpunt rug.nl
- Bètasteunpunt: Renske de Jonge, 050-363 7458, r.m.de.jonge rug.nl
- Gammasteunpunt: Nanda Stijntjes, 050-363 3741, n.stijntjes rug.nl
Lijst van genomineerden
Alfasteunpuntprijs
l’Hexagone et le Lion du Nord. Unis dans leurs contraires
Tobias Schepers, Willibrord Gymnasium, Deurne
Begeleider: dhr. P. Zevenhuizen
ROOSMAX-Magazin
Maxime in’t Groen en Roos Staps, Theresialyceum, Tilburg
Begeleider: Mw. S. van Alphen-Niebuhr
‘Hen’ zal hun een zorg zijn
Anna Leenders, Het Hogeland College, Warffum
Begeleider: Mw. Drs. M. Metzemaekers
De vuile handen van Willem van Oranje
Aron Brouwer en Marthijn Wouters, Murmelliusgymnasium, Alkmaar
Begeleider: Dhr. P.A.B. Hoek
De Katharen
Mannick Wolters, Montessori College, Nijmegen
Begeleider: mw. A.M. van de Wiel
Jan Kommandeurprijs (Bèta)
Lifters : vliegen met spanning
Nico Hendrickx, Redmer de Haan en Daan Poppema, Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen
Begeleider: dhr. S. Falkena
De teek en de ziekte van Lyme
Sebastiaan van Doornik en Chiron Kriek , Bonhoeffercollege, Castricum
Begeleider: dhr. A. de Graaf
Blue Energy
Pascal Pieters en Bernard Smilde, Christelijk Gymnasium Beyers Naude, Leeuwarden
Begeleider: dhr. H. Westra
Digitale muziekschool
Rik de Ruiter, RSG Simon Vestdijk, Harlingen
Begeleider: dhr. H. Schapelhouman
Jan Penprijs (Gamma)
Lucia de B. werd weer Lucia de Berk. Een gerechtelijke dwaling
Annelies Bax, Gomarus Scholengemeenschap Gorinchem
Begeleider: Dhr. Grandia
Toedragroen Groenland – Een rooskleurige toekomst, maar niet zonder slag of stoot
Renno Hokwerda, Willem Lodewijk Gymnasium Groningen
Begeleider: Dhr. Tj. van der Schaaf
Het Nieuwe Werken
Laura Albers en Robbert Rosenkamp, Carmel College Salland Raalte
Begeleider: Mevr. I. Hegeman
Vrijwilligerswerk in het buitenland na de middelbare school: ja of nee? Conclusie van een zoektocht
Julia Tankink, Willem Lodewijk Gymnasium Groningen
Begeleider: Mevr. A. Warmelink
Vrouwelijke Hoogleraren
Marije van Doorn en Chrissie Montanus, Comenius College Hilversum
Begeleider: Mevr. F.C.W. van Zwol
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:54 |
Meer nieuws
-
20 december 2024
NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, dr. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur ontvangen een NWO M1-subsidie.
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
19 december 2024
Jacquelien Scherpen geëerd met Hendrik W. Bode Lecture Prize 2025
Vanwege haar verdiensten voor de wetenschappelijke ontwikkelingen van regelsystemen en -techniek heeft Rector Magnificus Jacquelien Scherpen de 2025 Hendrik W. Bode Lecture prijs ontvangen van de IEEE Control Systems Society (CSS).