Contractual governance in agro-industry institutions in Tanzania. A case study analysis
Promotie: mw. A.N. Kamuzora, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Contractual governance in agro-industry institutions in Tanzania. A case study analysis
Promotor(s): prof.dr. O. Couwenberg, prof.dr. J.A. Kuzilwa
Faculteit: Rechtsgeleerdheid
Bevordering van coöperatieve organisaties in Tanzania belangrijk voor agro-industrie
Hoewel het Tanzaniaanse beleid gericht is op het teweegbrengen van een groene productieve revolutie, zijn er nog diverse tekortkomingen in de organisatie van de agro-industrie in Tanzania. Aurelia Kamuzora-Ngirwa laat in haar proefschrift een aantal oorzaken zien en bespreekt mogelijke oplossingen. Ze stelt hierbij de theorie van eigendomsrechten, de agentschapstheorie en de transactiekostentheorie centraal om economische inefficiënties te verkennen, beschrijven en verklaren. De belangrijkste achterliggende oorzaken zijn gedragsproblemen die ontstaan door opportunisme, informatieasymmetrieën en begrensde rationaliteit.
Kamuzora-Ngirwa laat in vier casussen zien dat fabriekseigenaren en kleine boeren met elkaar contracteren onder de regulering van semi-gouvernementele organisaties. Om de productie van hoogwaardige landbouwproducten te stimuleren, verstrekken de fabriekseigenaren of de coöperatieve organisaties van boeren onder andere leningen aan of staan borg voor de kleine boer. De contractuele relatie tussen fabriekseigenaar en boer wordt gekenschetst door enkele agentschapsproblemen die zich manifesteren in de vorm van ‘moral hazard’, ‘adverse selection’, ‘holdout’, en ‘collective action’ problemen. Ter bestrijding van deze governance problemen, staan de fabriekseigenaren enkele instrumenten ter beschikking, zoals ‘screening’, ‘incentive schemes’, ‘monitoring’ en ‘bonding’. Echter het gebruik van deze instrumenten leidt ook weer tot transactiekosten, waardoor de efficiëntie van de governance structuur wordt verminderd. In één casus worden deze kosten verminderd, doordat een fairtradeorganisatie zowel de fabriekseigenaar als de boeren regels oplegt. De casussen laten ook zien dat de fabriekseigenaren en coöperatieve organisaties de kleine boeren door middel van trainingen proberen efficiënter te laten produceren. De trainingen geven de boeren ook kennis en vaardigheden om met contractuele verplichtingen en procedures om te gaan.
Kamuzora-Ngirwa laat zien dat de bevordering van de coöperatieve organisaties in Tanzania nog steeds belangrijk is, omdat ze mede helpen de mentaliteit van de boeren te veranderen van de korte termijn naar de langere termijn. De training, de verandering van de mentaliteit, en de vermindering van de governance problemen zijn allen nodig om de productiviteit van de Tanzaniaanse agro-industrie te verbeteren.
Aurelia Kamuzora-Ngirwa (Tanzania, 1966) studeerde business administration aan Agder University College. Ze verrichtte haar onderzoek bij de sectie rechtseconomie aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG. Kamuzora-Ngirwa werkt aan Mzumbe University Tanzania.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:09 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?