Gerrit Voerman hoogleraar Ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel
Dr. Gerrit Voerman is per 1 januari benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bekleedt de nieuwe leerstoel Ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel.
Voerman is in Nederland expert op het gebied van (de geschiedenis van) politieke partijen. Hij zal als hoogleraar de ontwikkeling van politieke partijen vanuit een historische, staatsrechtelijke en politicologische benadering verder onderzoeken.
Gerrit Voerman (Kampen, 1957) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 2001 promoveerde op De meridiaan van Moskou. De CPN en de Communistische Internationale (1919-1930) . Voerman geeft sinds 1989 leiding aan het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen.
Publicaties
Hij publiceert veelvuldig over politieke partijen. De laatste jaren redigeert hij een reeks over de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen, waarin zijn verschenen Zestig jaar VVD (2008; met P. van Schie), Van de marge tot de macht. De ChristenUnie 2000-2010 (2010; met J. Hippe) en Van de staat naar de straat. GroenLinks 1990-2010 (2010; met P. Lucardie). Volgende maand verschijnt De conjunctuur van de macht. Het Christen Democratisch Appèl 1980-2010. Verder schreef hij onder meer Verloren illusie, geslaagde fusie? GroenLinks in historisch en politicologisch perspectief (1999; met P. Lucardie en W.H. van Schuur), en Om de stembus. Verkiezingsaffiches 1918-1998 (2002; met D.J. Elzinga).
Onderzoek
Momenteel doet hij onderzoek naar partijcultuur in internationaal perspectief en naar de relatie tussen de Nederlandse partijen en de europartijen waarvan zij deel uitmaken. Verder bereidt hij een boek voor over de PvdA, en over de ‘Nederlandse populisten’ (met P. Lucardie).
Laatst gewijzigd: | 22 januari 2024 08:46 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?