How lactobacilli synthesize inulin: characterization of ructosyltransferase enzymes
Promotie: dhr. M.A. Anwar, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: How lactobacilli synthesize inulin: characterization of ructosyltransferase enzymes
Promotor(s): prof.dr. L. Dijkhuizen
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Fructanen als probiotica in voedingsmiddelenindustrie
Melkzuurbacteriën komen veel voor in onze dagelijkse voedingsmiddelen en ze leveren een belangrijke bijdrage aan een gezonde bacteriële microflora van onder andere slijmvliezen en maag-darm kanaal (probiotica). Munir Anwar bestudeerde de enzymatische fructan (polysaccharide van fructose) productie van probiotische melkzuurbacteriën. Twee verschillende type fructanen worden onderscheiden: inuline en levan. Inulinesynthetiserende enzymen maken een serie van fructo-oligosacchariden (FOS) en een inulinepolysaccharide. Levansynthetiserende enzymen maken voornamelijk een groot levanpolysaccharide. Fructanen en met name inuline (oligosacchariden), kunnen in voedingsmiddelen als vezel gebruikt worden of bijvoorbeeld als probiotica, die de groei van de ‘goede’ bacteriën in de darmen stimuleren.
Een relatief groot aantal levansucrase enzymen zijn reeds eerder gekarakteriseerd. Slechts een paar inuline producerende enzymen (inulosucrase) uit melkzuurbacteriën waren bekend. Anwar karakteriseerde uit een drietal probiotische lactobacillen de genen en enzymen die betrokken zijn bij de aanmaak van inuline. Ook toonde hij voor het eerst de productie van inuline en inuline fructo-oligosacchariden aan door celkweken van lactobacillen (in vivo synthese). Dit benadrukt het probiotische potentieel van deze melkzuurbacteriën.
Door de structuur en opbouw van de nieuw verkregen inulosucrase enzymen te vergelijken met die van de levansucrase enzymen ontdekte Anwar gebieden in deze enzymen die bepalend zijn voor de transglycosyleringsactiviteit (het aan elkaar koppelen van de fructose eenheden), katalytische snelheid, en oligosaccharide/polysaccharide verdeling. Deze kennis betekent een belangrijke stap voorwaarts in het ontwerpen en maken van fructanen met een bepaalde keten lengte voor doelgerichte toepassingen, met name in de voedingsmiddelenindustrie. Daar worden FOS en inuline (nu nog afkomstig uit plantenmateriaal) al veelvuldig gebruikt. Verder resulteerden deze studies in de opheldering van de eerste 3D-structuur van een inulosucrase eiwit. Deze eiwitstructuur zal in de toekomst van groot belang zijn om de verschillen in de product specificiteit van inulosucrase en levansucrase enzymen verder te ontrafelen.
Munir Anwar Pakistan, 1965) studeerde scheikunde aan de Islamia University in Bahawalpur, Pakistan. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de vakgroep Microbiële fysiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute. Zijn onderzoek werd gefinancierd door de Higher Education Commission van de Pakistaanse overheid. Na zijn promotie wordt hij onderzoeker zijn bij het National Institute for Biotechnology and Genetic Engeneering in Faisalabad, Pakistan.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:13 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...