Patrick Van Calster hoogleraar Criminologie
Dr. Patrick Van Calster is per 1 september 2010 benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Hij bekleedt de leerstoel Criminologie. Van Calster zal de criminologie benaderen vanuit zowel een sociaal-wetenschappelijk als strafrechtelijk perspectief.
Patrick Van Calster studeerde Filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel en Criminologische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij promoveerde tot doctor in de Criminologische wetenschappen in 2005 op een proefschrift over de studie van criminele fenomenen, in het bijzonder criminele organisaties, waarbij hij gebruik maakte van de complexiteitswetenschappen. Van Calster was tot voor kort werkzaam als universitair hoofddocent bij het Instituut strafrecht en criminologie aan de Universiteit Leiden.
Onderzoeksgebieden
Van Calsters onderzoeksgebieden en –interesses liggen op het terrein van ethiek en politionele/justitiële praktijken, met een bijzondere interesse voor informatiegestuurde politie en justitie. Hij is onder meer actief redactielid van het criminologische tijdschrift Panopticon, lid van de redactieraad Het Groene Gras bij Boom Juridische Uitgevers, Academic Correspondent voor Journals of Police Studies en lid van het Centrum voor Politiestudies. Hij is actief in Europese onderzoeksnetwerken en publiceert internationaal en nationaal over organisatiecriminologie, criminele fenomenen, narrativiteit, politie en cultural studies.
Laatst gewijzigd: | 22 januari 2024 09:36 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?