Jan Luiten van Zanden op nieuwe Maddison-leerstoel
Prof.dr. Jan Luiten van Zanden is als honorair hoogleraar benoemd op de nieuwe Maddisonleerstoel aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Van Zanden is winnaar van de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding. De nieuwe leerstoel is ingesteld om zowel Angus Maddison, emeritus hoogleraar van de faculteit, te herdenken, als het vakgebied van de Economische Geschiedenis te versterken.
Maddison, naar wie de leerstoel is genoemd, had een wereldwijde reputatie op het gebied van de internationale vergelijking van welvaartsniveaus en economische groei tussen landen vanuit een lange termijn perspectief. Hij overleed op 24 april 2010 op 83-jarige leeftijd. Met de instelling van de Maddison-leerstoel benadrukt de faculteit het belang dat zij hecht aan het Groningen Growth and Development Centre, waarvan Maddison medeoprichter en intellectueel voorman was. Het GGDC is gespecialiseerd in vergelijkend onderzoek naar economische groei op lange termijn, op basis van zijn unieke database met historische data van nationale rekeningen van over de gehele wereld. Van Zanden wordt voor vijf jaar benoemd op de Maddison-leerstoel.
Grote impuls
Decaan Elmer Sterken vindt de benoeming van Jan Luiten van Zanden een grote eer voor de Faculteit Economie en Bedrijfskunde: ‘Het is voor de FEB van uiterst groot belang de naam van Angus Maddison te doen voortleven. Dat dit op deze manier met de bezetting van de Maddison-leerstoel door professor Van Zanden kan, geeft de FEB een grote impuls aan de verdere ontwikkeling van dit belangrijke vakgebied.’ De nieuwe hoogleraar gaat onderzoek doen onder de vlag van het GGDC en van de vakgroep Economics, Econometrics and Finance en het gelijknamige onderzoeksinstituut. Verder geeft hij onderwijs vooral bij het researchmaster-programma van de FEB.
Jan Luiten van Zanden
Jan Luiten van Zanden (1955) studeerde economie en geschiedenis aan de VU en promoveerde in Wageningen op een studie naar de economische ontwikkeling van de landbouw van Nederland in de negentiende eeuw. Hij werd hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de VU en later aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1997 is van Zanden lid van de KNAW. Hij is sinds enige jaren president van de International Economic History Association, de officiële internationale organisatie voor de academische beoefening van dit vakgebied. In 2009 organiseerde hij de driejaarlijkse World Economic History Conference in Utrecht. In 2003 ontving hij de Spinozapremie van NWO. Onlangs verwierf Van Zanden een grote investeringssubsidie voor de systematische ontwikkeling en beschikbaarstelling van economisch-historische databestanden CLIO-INFRA, waarin ook de RUG participeert.
‘Maddison meest invloedrijke econoom’
De FEB wil emeritus hoogleraar Angus Maddison eren met de nieuwe leerstoel. Decaan Elmer Sterken: ‘Maddison is de invloedrijkste econoom die ooit aan de universiteit van Groningen verbonden is geweest. Zijn werk over vergelijking van economische groei tussen landen en langetermijnanalyse van welvaartsontwikkeling wordt internationaal alom gerespecteerd.’ Angus Maddison (1926-2010) genoot zijn opleiding in Cambridge, McGill and Johns Hopkins en maakte carrière bij de OECD. In 1978 werd hij benoemd aan de RUG. Hij publiceerde 20 boeken, in een van zijn laatste beschreef hij zelfs de wereldwijde economische omstandigheden vanaf het begin van de jaartelling. Ook publiceerde Maddison veel artikelen, waarvan zijn paper 'Growth and Slowdown in Advanced Capitalist Economics' in het Journal of Economic Literature in 1987 tot nu toe 188 citaties heeft.
Noot voor de pers
Voor meer informatie: prof.dr. Elmer Sterken
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:57 |
Meer nieuws
-
27 januari 2025
Liekuut | Wel of geen kind (erbij)? Maak je kinderwens op tijd bespreekbaar
Uit onderzoek blijkt dat veel stellen het bespreken van hun kinderwens om verschillende redenen uitstellen. Maar, wat nou als jij wel kinderen wilt en je partner helemaal niet? Universitair docent demografie aan de Rijksuniversiteit Groningen, Billie...
-
19 december 2024
Lessen voor adaptieve benadering voor de inrichting van Nederland
Waar komen nieuwe woningen en welke veranderingen in de landbouw heeft de overheid voor ogen? Hoe maken we ruimte voor klimaatadaptatie? In de Nationale Omgevingsvisie maakt de rijksoverheid belangrijke keuze over de ruimtelijke inrichting van...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.