Simulation studies of membrane fusion and the role of fusion peptides
Promotie: dhr. M. Fuhrmans, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Simulation studies of membrane fusion and the role of fusion peptides
Promotor(s): prof.dr. S.J. Marrink
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Membraanfusies gedetailleerd in beeld
Mengsels van lipiden en water vormen vloeibaar kristallijne fases, waarin de polaire en apolaire moleculen gescheiden zijn door een raakvlak bestaande uit de kopgroepen van de lipide-moleculen. Deze fases zijn vloeibaar, in de zin dat ze erg flexibel zijn en de individuele lipiden erg mobiel. Echter, hun algehele vorm is relatief stabiel.
Dit gedrag vormt de basis voor al het cellulaire leven en een aanzienlijk gedeelte van de biologie richt zich op de organisatie van lipide-aggregaten tot membranen rond cellen en celcompartimenten. Een complex geheel van eiwitten en peptiden is betrokken bij het controleren van fusie en deling van deze membranen en het transport erlangs.
Het proefschrift van Marc Fuhrmans presenteert inzichten die verkregen zijn met computersimulaties. Ze geven een gedetailleerd beeld van de tussenliggende stadia van membraanfusie en de rol van fusiepeptiden. Hij deed Moleculaire Dynamica-simulaties van vesicle fusie, die bewijs leveren voor een alternatief fusiepad. Ook wordt een methode gepresenteerd om de morfologie van moleculaire aggregaten te analyseren met behulp van morfologische figuur-analyse. Tenslotte zijn de effecten van bundelen, ofwel het introduceren van relatieve restraining-potentialen tussen een groep moleculen, op het SPC watermodel onderzocht. Bundelen is een vereiste voor het gelijktijdig simuleren van water op een 'fine- en coarse-grained' niveau in zogenaamde multiscale-simulaties.
Marc Fuhrmans (Duitsland, 1979) studeerde buichemie in Tübingen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdelin Moleculaire Dynamica van de RUG. Fuhrmans gaat door met onderzoek als postdoc bij de universiteit van Göttingen.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:13 |
Meer nieuws
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...
-
01 april 2025
‘AiNed’ Groeifonds subsidie voor versnellen invoering AI bij mkb-bedrijven
Professor Ming Cao ontvangt een Groeifondssubsidie van EUR 2,4 miljoen voor onderzoek dat bij gaat dragen aan het sneller invoeren van AI bij mkb-bedrijven in de technische industrie in Nederland.