Zernike Institute for Advanced Materials voorbeeld voor andere topinstituten
Het Zernike Institute for Advanced Materials van de Rijksuniversiteit Groningen en de landelijke sterrenkundige onderzoekschool NOVA zijn naar het oordeel van een internationale commissie van NWO nog iets beter dan de vier andere, ook buitengewoon goede toponderzoekscholen die Nederland kent. Het Zernike-instituut en NOVA ontvingen van de commissie beide het predicaat exemplary, de andere zijn excellent.
Dit jaar scoorde het Zernike Institute for Advanced Materials al hoog op de Times Higher Education Ranking. De Groningse toponderzoekschool behoort volgens de in maart gepubliceerde ranglijst tot de tien beste instituten ter wereld op het gebied van materialenonderzoek. Het laat daarbij prestigieuze universiteiten als die van Princeton, Stanford en Cambridge, en het Max Planck Institute achter zich.
De internationale NWO-commissie beoordeelde deze zomer de Nederlandse top-onderzoekscholen in het kader van een evaluatie van de Dieptestrategie. De Dieptestrategie is de enige subsidievorm van NWO die wetenschappelijke instituten als geheel ondersteunt; andere subsidievormen zijn gericht op individuele onderzoekers of projecten.
Omdat instituten als het Zernike-instituut en NOVA laten zien dat de Dieptestrategie er inderdaad voor zorgt dat Nederlands onderzoeksinstituten mondiaal topposities kunnen innemen, pleit de Rijksuniversiteit Groningen ervoor de Dieptestrategie gericht op instituten met kracht voort te zetten. De subsidievorm richten op kleinere onderzoekseenheden of clusters van onderzoekers, werkt volgens de Rijksuniversiteit Groningen versplintering in de hand en zal daarom op wereldniveau minder effect sorteren.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:58 |
Meer nieuws
-
07 april 2025
Plastic recycling: hoe kun je de koolstofatomen opnieuw gebruiken?
Wetenschappers van de RUG werken aan nieuwe manieren om plastic afval te recyclen en er nieuwe, hoogwaardige producten van te maken.
-
07 april 2025
Gratama Jubileumgift voor Marleen Kamperman en Marijke Leliveld
Prof. dr. Marleen Kamperman en Marijke Leliveld hebben EUR 100.000 ontvangen van de Gratama Stichting voor hun onderzoeksproject gericht op het produceren van biologisch textiel voor duurzame mode.
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.