'Genocide in Rwanda 1994’: Jan Penprijs 2010 voor Lidewij Bergsma
Donderdag 1 april reikte het Gammasteunpunt samen met het Alfa- en Bètasteunpunt hun prijzen uit voor de beste profielwerkstukken van dit schooljaar. De RUG reikt deze prijzen uit, omdat zij nieuwsgierige en talentvolle scholieren wil stimuleren en belonen voor wetenschappelijk goed onderzoek. Wellicht verliezen zij zo voor eeuwig hun hart aan de wetenschap….
De Genocide in Rwanda
Lidewij Bergsma won de 1e prijs met haar onderzoek naar de genocide in Rwanda in 1994. In haar profielwerkstuk stelt zij zichzelf de vraag hoe zo’n genocide plaats heeft kunnen vinden onder toeziend oog van de internationale gemeenschap. Een zeer kritische vraag met een kritische documentaire als antwoord. De documentaire laat vanuit verschillende perspectieven zien wat er in 1994 in Rwanda gebeurd is en maakt duidelijk dat de internationale gemeenschap hier toentertijd nalatig in is geweest.Er werden bijvoorbeeld militairen teruggetrokken, terwijl deze volgens inzicht van Lidewij juist zo nodig waren om de hele gang van zaken tegen te kunnen gaan. Voor deze documentaire heeft Lidewij dhr. J. Pronk (oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking), dhr. B. van Loosdrecht (destijds voorlichter van dhr. J. Pronk) en mevr. L. Anten (destijds verantwoordelijk namens de SNV, Stichting Nederlandse Vrijwilligers in Rwanda) geïnterviewd.
De jury, bestaande uit Dr. Wim Westerman, Universitair docent Financiering (Faculteit Economie en Bedrijfskunde)Dr. Ernst Thoutenhoofd, Universitair docent Klinische Onderwijskunde(Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen) Drs. Teo Tuinstra, docent sectie Belastingrecht en Rechtseconomie (Faculteit Rechtsgeleerdheid) was, naast de onderwerpskeuze, onder de indruk van de manier van interviewen en de wijze waarop de documentaire gemaakt is.Juist door haar onderscheidend vermogen, haar originaliteit en aangrijpende documentaire heeft Lidewij met overtuiging de eerste prijs verdiend!
Van Crisis naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Tweede prijswinnaars waren Robbert Janssen en Fabian van Neerbos, vanwege hun maatschappelijk en economisch relevante onderwerp. De jongens hebben ervoor gekozen om de Grote Depressie en huidige Kredietcrisis op een gedetailleerde manier te vergelijken, met vooraf goed opgestelde hoofd- en deelvragen. Een wetenschappelijke manier van beschrijven!
De derde prijs ging naar Marloes Groeneveld, Michelle van der Poel en Lotte van Middelaar voor hun diepgaande onderzoek naar het actuele onderwerp Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Naast de jury kreeg ook het publiek een stem! Alle genomineerden presenteerden hun werk op de profielwerkstukkenmarkt en het publiek reikte haar stem uit aan de dames van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en ‘De helpende hand’, een PWS over efficiënte en goedkope oplossingen voor armprotheses in Derde Wereld landen, door Chantal Hofsteenge & Elina Heida.
En straks hun eerste publicatie in JONGgeleerd?
De kwaliteit van de ingezonden werkstukken wekt al jaren enthousiasme bij juryleden, publiek en de steunpunten zelf. Daarom is twee jaar geleden besloten om een tijdschrift voor scholierenonderzoek uit te geven, JONGgeleerd, dat verspreid wordt op alle middelbare scholen in Nederland. Leerlingen kunnen zo hun onderzoek aan een breder publiek presenteren en tegelijkertijd de nieuwe lichting eindexamenkandidaten inspireren. Alle prijswinnaars zijn uitgenodigd om een artikel in te dienen voor de 3e editie die komende zomer verschijnt.
Op de webpagina's van het Gammasteunpunt staat een uitgebreid verslag met foto's en op de videoportal van de RUG is een filmpje geplaatst.
Laatst gewijzigd: | 22 januari 2024 09:30 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...