Johann Bernoulli lezing: Hendrik Lenstra over Escher en het Droste-effect
In 1956 maakte de graficus M.C. Escher een ongebruikelijke litho met de naam 'Prentententoonstelling'. Op deze litho ziet men een jongeman die in een galerij op Malta een prent staat te bekijken waar hij op paradoxale wijze zelf op voorkomt. Deze prent en met name de wiskunde die erin verstopt zit, is dit jaar het onderwerp van de Johann Bernoulli lezing.
Er is veel bekend over de manier waarop Escher deze litho vervaardigd heeft. Veel minder bekend is dat er een Droste-effect in verstopt zit. Dit komt aan het licht als men de door Escher gebruikte werktekeningen op wiskundige wijze analyseert. Deze wiskundige analyse leidt bovendien tot een manier om het door Escher blank gelaten midden van de litho op te vullen. Een en ander wordt zichtbaar gemaakt in een reeks hallucinerende computer-animaties.
De Johann Bernoulli Lezing over Escher wordt gehouden door prof.dr. Hendrik Lenstra, hoogleraar Fundamentele Wiskunde aan de Universiteit Leiden. In 1999 kreeg Lenstra de Spinozapremie van NWO, in 2007 werd hij door de KNAW benoemd tot Akademiehoogleraar. Lenstra (1949) is een van de grootste Nederlandse wiskundigen van de huidige generatie.
Lezing:
30 maart 2010, 19.30 uur
Aula Academiegebouw (Broerstraat 5, Groningen)
Toegang vrij
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:59 |
Meer nieuws
-
27 januari 2025
Werken aan betere AI (met minder geld dan de VS)
De VS gaat een duizelingwekkend bedrag van 500 miljard euro investeren in AI. Aan de Rijksuniversiteit Groningen werken onderzoekers juist aan Future-Proof Computing: energiezuinigere hardware en verantwoorde AI die kan samenwerken met de mens.
-
23 januari 2025
ERC Proof of Concept Grant voor Harutyunyan en van den Boogaart
Syuzanna Harutyunyan en Geert van den Bogaart van de Faculty of Science and Engineering hebben een ERC Proof of Concept Grant toegekend gekregen.
-
22 januari 2025
RUG nomineert drie onderzoeken voor Klokhuis Wetenschapsprijs
De Scholierenacademie van de RUG heeft dit jaar drie onderzoeken ingezonden voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Deze prijs bekroont interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar.