ERC Proof of Concept Grant voor Harutyunyan en van den Boogaart
Professoren Syuzanna Harutyunyan en Geert van den Boogaart van de Faculty of Science and Engineering (Rijksuniversiteit Groningen) hebben een Proof of Concept Grant van de European Research Council (ERC) toegekend gekregen. Harutyunyan ontvangt de subsidie voor onderzoek naar een efficiëntere en duurzamere productie van chirale moleculen, die essentieel zijn voor effectieve medicijnen en chemicaliën. Van den Boogaart gaat met behulp van de subsidie een snelle, goedkope diagnostische test voor het detecteren van tuberculose doorontwikkelen.
De subsidie van EUR 150.000 is bedoeld om het potentieel van nieuwe technologieën te onderzoeken en een volgende stap richting innovatie te zetten. Beide onderzoekers bouwen voort op de fundamenten van eerdere projecten, waarvoor ze een ERC Consolidator Grant van EUR 2 miljoen ontvingen.
Bijdrage effectieve medicijnen
Harutyunyan houdt zich bezig met de ontwikkeling van innovatieve chirale liganden. Deze liganden moeten de efficiëntere en duurzamere productie van chirale moleculen mogelijk maken, die essentieel zijn voor medicijnen en chemicaliën. Het onderzoek richt zich op een nieuwe klasse chirale fosfine liganden, die snel kunnen worden gediversifieerd en toegepast. Dit kan de productie van enantiomeer zuivere verbindingen verbeteren en is relevant voor de farmaceutische industrie, geur- en smaakstoffen en agrochemicaliën.
Vroegtijdige diagnose tuberculose
Van den Boogaart richt zich op de doorontwikkeling van een snelle, goedkope diagnostische test voor het detecteren van tuberculose. Het gaat dan om een zo vroeg mogelijk detectie, voordat symptomen optreden. Dit gaat helpen om verspreiding van de ziekte te voorkomen in gebieden waar het veel voorkomt. Om dit te realiseren gaat Van den Boogaart een nieuw ontwikkelde test inzetten, die hij samen met dr. Frans Bianchi heeft ontworpen.
Laatst gewijzigd: | 23 januari 2025 13:46 |
Meer nieuws
-
22 januari 2025
RUG nomineert drie onderzoeken voor Klokhuis Wetenschapsprijs
De Scholierenacademie van de RUG heeft dit jaar drie onderzoeken ingezonden voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Deze prijs bekroont interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar.
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.