Wijziging hergebruik auteursrechtelijk beschermd materiaal: gevolgen voor onderwijs
Bij het (her)gebruiken van teksten en afbeeldingen voor het onderwijs is het van belang om rekening te houden met auteursrechten die rusten op het materiaal. De Universiteiten van Nederland (UNL) hebben afspraken hierover met de Stichting UvO die de uitgevers vertegenwoordig. Deze zijn vastgelegd zijn in de ‘Easy Access Regeling’. Universiteiten betalen een afkoopsom voor de zgn. korte en middellange overnames.
UNL en Stichting UvO hebben een nieuwe overeenkomst bereikt voor de komende drie jaren.
Wat betekent dit voor docenten?
-
Docenten kunnen maximaal 40 pagina’s en/of 20% van het gehele werk hergebruiken voor hun onderwijs binnen de kaders van de Easy Access Regeling. In de vorige overeenkomst was dit 50 pagina’s en/of 25% van de omvang van het gehele werk.
Let op:
Het RUG-beleid schrijft voor dat er geen Pdf-bestanden van auteursrechtelijk beschermd materiaal op Brightspace geplaatst mogen worden. Dit blijft van kracht.
Lees meer over hergebruik van materiaal in het onderwijs.
In de komende drie jaren zullen de universiteiten werken aan een nieuw model voor de toekomst, waarbij zal worden afgerekend op daadwerkelijk gebruik. Daarbij zal de ontwikkeling van de CopyRIGHT tool (een initiatief van UNL, Surf en de universiteiten) een belangrijke ondersteunende rol gaan spelen.
Heeft u vragen? Mail het Auteursrechten Informatiepunt (copyright rug.nl)
Laatst gewijzigd: | 22 januari 2024 13:45 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...