Na je studie
Als je Minorities & Multilingualism hebt gestudeerd kun je dankzij je kennis van minderheidstalen, taalpolitiek en meertaligheid en je hoogwaardige academische vaardigheden aan de slag in (inter)nationale (overheids)organisaties, het (inter)nationale bedrijfsleven, culturele organisaties, non-profitorganisaties of bijvoorbeeld de media. Het interdisciplinaire curriculum van de opleiding en de verschillende specialisaties bieden je alle gelegenheid om uit te vinden welke onderwerpen je het meest interesseren en welke werkterreinen je wilt verkennen. De meeste studenten vervolgen hun studie met een MA track aan de RUG, bijvoorbeeld Multilingualism, Toegepaste Taalkunde, een educatieve master of een mastertrack Euroculture.
Met een specialisatie in Friese taal en cultuur (zowel in de vorm van een Minor, de Friese track binnen Minorities & Multilingualism of een scriptie of stage) ben je na je afstuderen ook goed voorbereid op een carrière in de Friese samenleving. Er zijn niet veel mensen goed onderlegd in het Fries en daar is wel behoefte aan in Fryslân. Frisisten kom je dan ook overal tegen: in het onderwijs, bij de media, bij de overheid, bij culturele organisaties, in de communicatie, in de wetenschap, of bijvoorbeeld als tolk of vertaler.
Master Multilingualism, Campus Fryslân
Aan de Campus Fryslân in Leeuwarden kun je het masterprogramma Multilingualism volgen. Dit programma is uniek in het combineren van het theoretisch aanleren van allerhande aspecten ten aanzien van meertaligheid en een onderzoeksgerichte, praktische aanpak. Het programma wordt aangeboden in Leeuwarden. Als hoofdstad van de enige officiële tweetalige provincie van Nederland is dat de ideale plaats voor studenten om onmiddellijk toegang te hebben tot een meertalig laboratorium. Studenten leren hoe zij professioneel om kunnen gaan met dagelijkse uitdagingen van meertaligheid, zoals het helpen van bedrijven met het omgaan met meer dan één taal, het vormgeven van een taalbeleid, of het adviseren van scholen over hoe zij het beste les kunnen geven aan kinderen met verschillende talige achtergronden. Studenten ontvangen aan het eind een mastertitel Linguistics van de Rijksuniversiteit Groningen.
Educatieve minor Fries / MA lerarenopleiding Fries
Houd je van de Friese taal en cultuur en wil je je kennis graag overbrengen? De RUG biedt de enige academische lerarenopleiding Fries in Nederland, in samenwerking met NHL/Stenden. Bij de lerarenopleiding verdiep je je kennis en leer je om die over te dragen aan middelbare schoolkinderen. De reguliere Educatieve Master duurt twee jaar, maar er wordt ook een educatieve minor aangeboden. Kijk hier voor de toelatingseisen of neem contact op met studieadviseurmm-fries rug.nl om te kijken of je in aanmerking komt voor het volgen van de Educatieve Master of de educatieve minor Fries.
Laatst gewijzigd: | 23 januari 2023 11:43 |