Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Onze faculteit Organisatie Diensten en voorzieningen CLIQ - Centre for Learning Innovation and Quality Innovatieve didactiek

Kennisclips gebruiken

Kennisclips zijn korte, enkele minuten durende educatieve filmpjes. Er bestaan veel varianten, waarbij de docent al dan niet in beeld is. Er kan gebruik worden gemaakt van afbeeldingen, teksten, video en geluid, animaties en dergelijke.

Hoe werkt het?

Docenten kunnen zelf kennisclips maken, of gebruik maken van ondersteuning door CLIQ en AV-dienst. Kennisclips kunnen op YouTube worden geplaatst, maar ook op een server van de RUG. In het laatste geval is assistentie van de AV-dienst vereist.

Over het maken van kennisclips

Diverse nuttige artikelen over het maken van kennisclips zijn verzameld op de site weblectures.nl.

Do It Yourself

De docent maakt zelf de opname. Aangeraden wordt om hiervoor het gratis programma Screencast-o-matic te gebruiken, waarmee opnames van maximaal 15 minuten kunnen worden gemaakt. In dit programma wordt het beeldscherm opgenomen (dus bijvoorbeeld een Powerpointpresentatie), en indien gewenst audio en video. Een goede webcam en microfoon (te leen bij de AV-dienst) zijn dan noodzakelijk. Denk aan een goede belichting, en let vooral op de kwaliteit van het geluid.

Do It Together

De docent(en), een AV-medewerker en een medewerker van het CLIQ werken samen bij de productie van een of meer kennisclips. Eventueel wordt dit team aangevuld met een onderwijskundige van ESI (Educational Support & Innovation, de centrale ondersteuning voor het onderwijs van de RUG). De opnames vinden plaats op basis van een script dat door de docent in samenwerking met de andere teamleden is opgesteld. Er wordt gefilmd in een studio in het Harmoniegebouw, maar ook andere locaties zijn mogelijk.

De AV-dienst zorgt voor het monteren van de opnames, waarbij onder andere een titelpagina, RUG-logo en eventuele animaties worden toegevoegd. Daarnaast zorgt de AV-dienst voor plaatsing op een server. Het CLIQ adviseert omtrent ontsluiting in Nestor. Bij omvangrijke opdrachten kan extra financiering vereist zijn.

Re-use It

Voordat u besluit zelf een video te maken kunt u eerst kijken of er misschien al materiaal online te vinden is dat u kunt hergebruiken. Er is inmiddels een enorme schat aan onderwijsvideo’s gratis via het internet beschikbaar. U kunt op YouTube zoeken, maar ook op verschillende websites die specifiek onderwijsvideo’s aanbieden. Kijk bijvoorbeeld bij Khan Academy, iTunes U, YouTube/EDU of TED.  

Een uitgebreid overzicht van sites met educatieve video’s

Wat kun je ermee in het onderwijs?

Studenten waarderen het wanneer ze de lesstof buiten de colleges om nog eens uitgelegd krijgen. Dit kan in de vorm van collegeregistraties, maar die zijn lang, waardoor het lastig is die delen terug te vinden waaraan de student behoefte heeft. Door de lesstof in korte filmpjes te behandelen kunnen studenten veel gerichter leren.

Daarnaast vormen kennisclips een essentieel onderdeel van het Flipped Classroommodel. Eén of meer kennisclips moeten daarbij door de studenten voorafgaand aan een college bestudeerd zijn. Tijdens het college wordt deze stof dan niet meer uitgelegd, maar dient deze als basis voor discussie en verdieping.

Auteursrecht

U kunt niet zomaar bruikbaar materiaal dat u op het internet vindt in uw kennisclips gebruiken. Meer over de mogelijkheden en beperkingen leest u op de site over digitale rechten van SURF.

U kunt ook zoeken naar materiaal waarvoor hergebruik is toegestaan. Naast afbeeldingen kunnen dit bijvoorbeeld muziekbestanden of video’s zijn. Een heel geschikt licentiemodel is Creative Commons(CC), waarbij auteurs zelf expliciet aangeven wat wel en niet is toegestaan. Diverse zoekmachines kunnen filteren op materiaal met een CC-licentie. Het overzicht van dergelijke zoekmachines op de website van Creative Commons vereenvoudigt het instellen van dergelijke filters.

Laatst gewijzigd:08 januari 2024 13:47
View this page in: English