Video: Taalcomputers trainen zoals kinderen een taal leren
Taaltechnologie heeft in de afgelopen jaren een enorme vooruitgang geboekt, en dat heeft de kwaliteit van onder meer chatbots, spraakassistenten en automatische vertalingen aanzienlijk verbeterd. Maar dat geldt voornamelijk voor een klein aantal talen die goed vertegenwoordigd zijn op het internet, zoals het Engels en het Frans. Talen waarvoor weinig gedigitaliseerde data beschikbaar zijn, en talen met veel complexe woordvormen zoals Russisch en Turks, vormen een grotere uitdaging voor computermodellen.
Dr. Arianna Bisazza is universitair hoofddocent in taaltechnologie aan de Faculteit der Letteren van de RUG. Ze bestudeert waarom voor computers sommige talen moeilijker te leren zijn dan andere. In deze video vertelt ze over haar onderzoeksproject, waarin ze inspiratie haalt uit de manier waarop een kind een taal leert om het leerproces van een computer te verbeteren.
Met haar onderzoek, waarvoor ze in 2023 een Vidi-beurs van € 800.000,- toegewezen kreeg van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, wil Arianna Bisazza taaltechnologieën toegankelijker maken voor en de kwaliteit ervan verbeteren voor meer wereldtalen.
Laatst gewijzigd: | 02 mei 2024 14:41 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
10 december 2024
Joëlle Douma wint schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024
Op maandag 9 december won Joëlle Douma (5 vwo) van het Gomarus College in Groningen de schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024 met haar verhaal ‘Ik haat Hanna’
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.